Foto: GEOFF CADDICK/ AFP/ TT

Flera varningar när ovädret Dennis drar in

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar ovädret Dennis in över landet och i framförallt södra Sverige kommer det att blåsa och regna rejält. SMHI har utfärdat varningar för höga flöden och hårda vindar på många håll i södra delarna av landet.

– Det kan komma upp mot 50 millimeter regn och då får man tänka på att det redan är höga flöden i området, så det kommer att bli blött, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

De kraftiga regnet kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i Västra Götaland och Småland vilket gör att nivåerna stiger ytterligare.

Enligt Pererik Åberg kommer det dessutom att blåsa rejält, med hårda vindbyar från och natten mot söndagen.

Och vinden kommer att dra upp vattennivåerna längs stora delar av den svenska kusten, särskilt i Norra Kvarken och Bottenviken. Kulmen nås natten mot måndag.

Klass 1-varningar

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för södra Sverige samt stora delar av västkusten.

Ovädret som drar in västerifrån kommer också med snö i norra samt mellersta Norrland.

– Här kan vi få uppemot en halv meter snö under söndagen, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Tågtrafik ställs in

På grund av vädret ställer också Trafikverket från och med midnatt in tågtrafiken på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Från lunchtid på söndagen ställs även trafiken in på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.