Flest avlider i hjärt-kärlsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt-kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken i Sverige under 2011, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Tumörer var den näst vanligaste dödsorsaken och lungcancern fortsatte att öka bland kvinnor.

Förra året avled 34 666 personer till följd av hjärt-kärlsjukdomar. Det representerar 39 procent av kvinnorna och 38 procent av männen, men enligt Socialstyrelsen har hjärt-kärldödligheten minskat kraftigt sedan slutet av 80-talet.

-Orsaken är att vi blir äldre och det i kombination med bättre vård gör att många av dödsorsakerna minskar. Men även minskad rökning och förbättrade kost- och motionsvanor, säger Charlotte Björkenstam, statistiker och ansvarig för Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Tumörer var den näst vanligaste dödsorsaken där 23 procent av kvinnorna och 27 procent av männen avled av sjukdomen.

Bland tumörerna har lungcancer ökat bland kvinnor som har varit den vanligaste tumörsjukdomen sedan 2005. Prostatacancer var den vanligaste cancerformen bland männen och har ökat något sedan 1987.

-Något som sticker ut är att människor som avlidit i magsäckscancer har halverats sedan 1987, säger Charlotte Björkenstam.

Sammanlagt avled 89 943 personer i Sverige förra året. Nästan tre fjärdedelar av de som avled var 75 år och äldre.

Dödsorsaker uppdelade i procent för män och kvinnor:

Dödsorsak;Kvinnor;Män;

Andningsorganen;6,2;6,4;

Cirkulationsorganen;39,3;37,8;

Matsmältningsorganen;2,9;3;

Psykiska störningar;7,7;4,2;

Skador och förgiftningar;3,7;6,5;

Symtom och sjukdomstecken;2,5;0,9;

Tumörer;23,4;27,1;

Övriga;14,2;14,2;

Fakta: Socialstyrelsen (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer