Flest barn bor hos mamma

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn i Sverige bor växelvis hos sina separerade föräldrar. Men inte ens ett av tio barn bor mest hos sin pappa. Det visar en ny undersökning från SCB.

Vart fjärde barn i Sverige har föräldrar som separerat eller aldrig levt tillsammans. Det motsvarar 480.000 barn. Ungefär 35 procent av dem bor växelvis ungefär lika mycket hos sin mamma och pappa, visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB).

Växelvis boende har blivit vanligare, men en majoritet av barnen bor mest eller bara hos sin mamma. Knappt ett av tio barn bor mest eller bara hos sin pappa.

– Den första siffran vi har är från början av 1980-talet, och då var det 1 procent av barnen som bodde växelvis. Så vi har verkligen sett en kraftig ökning, berättar Lotta Persson på SCB för SVT Nyheter.

Kraftig ökning

Från 1 procent till dagens 35 procent barn till separerade föräldrar som bor växelvis hos mamma och pappa alltså.

– En förklaring kan vara en ökad jämställdhet mellan mammor och pappor. Kvinnor förvärvsarbetar i större utsträckning i dag, och pappor bidrar mer i hushållsarbetet, säger Lotta Persson på SCB.

Många föräldrar har själva kommit överens om barnets försörjning. Vid växelvis boende är det vanligast att dela på kostnaderna för barnen.

Växelvis vanligare för högutbildade

Att bo växelvis lika mycket är vanligare om föräldrarna är födda i Sverige, har hög utbildningsnivå och höga inkomster.

Drygt hälften av de särlevande föräldrarna är ensamstående. Nästan hälften har en ny partner.

Ensamstående mammor som har sina barn boende hos sig mesta tiden riskerar i större utsträckning än andra föräldrar olika former av utsatthet. De jobbar mindre och har oftare ekonomiska problem, visar undersökningen.

Pappor upplever sig missgynnade

Samtidigt uppger fler pappor att de känner sig missgynnade av Försäkringskassan, familjerätten och socialtjänsten, som de upplever står på mammornas sida.

Cirka 80 procent av de föräldrar som har barnen boende hos sig mest tar emot underhåll. Man utgår då ofta från Försäkringskassans nivå på underhåll, som är 1.273 kronor i månaden. Det finns ingen stor koppling mellan hur hög inkomst man har och hur mycket man betalar i underhåll, enligt SCB.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet från SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.