Theodoros Dissios Foto: SVT

Flydde krisande Grekland – startade kafé på Cypern

Uppdaterad
Publicerad

Theodoros Dissios startade ett kafé på Cypern efter krisen i sitt hemland Grekland. Nu håller han på att gå i konkurs. – Det är helt tomt här. Folk håller hårt i pengarna och fikar inte ens, säger Theodoros Dissios.

För fyra år sedan lämnade Theodoros Dissios hemstaden Thessaloniki i krisens Grekland och flyttade till Cypern. De första åren jobbade han med marknadsföring men för två år sedan satsade han sina sparpengar på att öppna ett grekiskt bageri och kafé.

Det gick bra fram till för två veckor sedan. När Cyperns bankkris slog till slutade plötsligt de flesta gäster komma.

Bankskatten på Cypern

– Folk är oroliga för morgondagen. Ingen vet vad som händer. En man med fru och barn tänker på att köpa mjölk, inte på att gå på kafé och dricka kaffe och äta sötsaker, säger han.

Fortsatt stängda banker

På samma gata som Theodoros Dissios kafé ligger i centrala Nikosia finns flera banker. I dag var det meningen att bankerna skulle öppna efter att ha varit stängda i tio dagar. Men sent igår kväll meddelade centralbanken att bankerna behöver mer tid för förberedelser och istället öppnar på torsdag.

Precis som för alla på Cypern är Theodoros Dissios framtid mycket oviss. Han har redan börjat förbereda sig på det värsta:

– Jag överlever en månad till men blir det inte bättre måste jag stänga. Får jag inte in pengar kan jag inte betala hyra, elektricitet och löner till de anställda. Då är det bara att packa ihop maskinerna och flytta hem till Grekland.

Men vad ska du göra i Grekland?

– Jag lämnar maskinerna där och försöker flytta någon annan stans. Till USA, Kanada, Japan....var som helst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet