Flygbolaget BRA varslar 363 anställda efter att intresset för inrikesflyg minskat. Foto: Johan Nilsson / TT

Flygbolaget BRA varslar 363 anställda om uppsägning

Publicerad

363 anställda på flygbolaget BRA har varslats om uppsägning. ”När allt färre svenskar väljer inrikesflyg måste vi anpassa oss även om det tyvärr innebär att kollegor berörs”, skriver de i ett pressmeddelande.

Under 2019-2020 kommer bolaget att fasa ut sina tio jetflygplan, och ersätta dem med tolv mindre propellerflygplan. Flyglinjen mellan Stockholm och Jönköping läggs ned i mitten av juni 2019, och flyg mellan Östersund och Stockholm begränsas till torsdag-söndag, istället för hela veckan från oktober 2019.

Kapaciteten från Gotland kommer att ökas något.

”Minskar intresset för flyg som det gjort från Östersund det senaste året innebär även att BRA från och med slutet av oktober 2019 vill minska trafiken till torsdag-söndag istället för avgångar alla dagar i veckan”, skriver de i pressmeddelandet.

Det minskade behovet av jetflygplan leder till ett minskat behov av bemanning, skriver BRA.

363 har varslats – kan bli fler

I dagsläget vet inte BRA hur många som kommer att behöva lämna flygbolaget, men 363 av 1 000 anställda har varslats.

BRA uppger att efterfrågan av inrikesflygressor minskade med 3,7 procent under 2018, med hänvisning till statistik från Trafikverket. Under det första kvartalet 2019 har efterfrågan fortsatt minska med 5 procent, enligt BRA.

”Vi måste som kommersiellt företag anpassa vår verksamhet utifrån efterfrågan för att fortsatt stå stadiga som en del av den svenska kollektivtrafiken både nu och i framtiden. Med de förändringar vi nu avser göra lägger grunden för att långsiktigt bli både ekonomiskt och miljömässigt hållbara”, skriver de i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer