Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll. Foto: SVT

Flygexperten: Ryssland släpar efter i flygsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland släpar, trots väsentliga förbättringar, fortfarande efter västvärlden vad gäller flygsäkerhet. Flygbolaget Saratov Airlines – som det störtade planet tillhörde – utmärker sig dock inte säkerhetsmässigt, enligt flygsäkerhetsexpert Hans Kjäll.

Ett tvåmotorigt jetplan av typen Antonov An-148, tillhörande det ryska inrikesflygbolaget Saratov Airlines, har kraschat strax utanför Moskva, med 71 passagerare ombord. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll vid Nordic Safety Analysis Group är bekant med flygplanstypen och flygbolaget.

Vad vet du om flygplanstypen Antonov An-148?

– Det är en relativt ny flygplanstyp. Den gjorde sin första testflygning 2011, och hade redan under testprogrammet ett haveri med sju omkomna – besättning och antagligen mättekniker, som de brukar ha ombord vid testflygningar. Det är dock det enda haveriet utöver dagens. Även om flygplanstypen är relativt ny har den ändå några år på nacken och borde ha kommit över barnsjukdomar, säger Hans Kjäll till SVT Nyheter.

Vad finns att säga om Saratov Airlines?

– Det är ett i mängden bland hundratals ryska inrikesflygbolag. I Ryssland har de stora avstånd och använder sig i stor utsträckning av inrikesflyg. Säkerhetsmässigt utmärker de sig inte i jämförelse med andra ryska inrikesflygbolag.

Hur ser flygsäkerheten i Ryssland ut generellt?

– Man kan säga generellt att Ryssland länge har haft ett sämre flygsäkerhetsläge än i väst, men under den sista tioårsperioden har de väsentligen förbättrat sin flygsäkerhet. De släpar dock fortfarande efter – läget har förbättrats, men de ligger fortfarande inte på samma flygsäkerhetsnivå som i västvärlden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen utanför Moskva

Mer i ämnet