Räddningspersonal på platsen där planet kraschade. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygplan har kraschat i Ryssland – 71 omkomna

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt passagerarplan med 71 personer ombord har kraschat strax utanför Moskva. Ingen ombord överlevde, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till Rysslands transportminister.
– Besättningen och passagerarna hade ingen chans att överleva, säger en källa till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flygplanet, med 71 personer ombord, rapporterades först som försvunnet. Därefter kom uppgifter från ryska nyhetsbyråer om att det ska ha kraschat strax efter avfärd och att inga ombord har överlevt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Preliminärt har planet kraschat vid byn Argunovo. Besättningen och passagerarna hade ingen chans att överleva, säger en källa till den ryska nyhetsbyrån Interfax enligt TT.

Rysslands transportminister uppger enligt nyhetsbyrån AP att samtliga ombord omkommit. Två kroppar har hittats på nedslagsplatsen, uppger Reuters med hänvisning till det ryska nödsituationsministeriet.

Den ryska federala utredningskommittén, ungefär den ryska motsvarigheten till amerikanska FBI, har påbörjat en utredning av kraschen.

Vrakdel från flygplanet som kraschat i närheten av Moskva i Ryssland. Foto: Reuters

Vittnesuppgifter: Förolyckade människor

Vittnesuppgifter från distriktet Ramenskoje talar om ett brinnande plan på väg ner. Den ryska nyhetsbyrån Tass har meddelat att vrakdelar hittats i samma distrikt.

En annan källa till Interfax säger att kvarlevor av förolyckade människor har hittats i området där planet störtade.

Ett videoklipp på den ryska nyhetssajten life.ru visar vrakdelar från flygplanet som ligger på vad som ser ut som en snötäckt äng, skriver TT.

En vrakdel av det kraschade planet. Foto: TT

Var på väg söderut

Planet flögs av det ryska flygbolaget Saratov Airlines och avgick från Moskvas internationella flygplats Domodedovo. Flygplanet var på väg söderut till staden Orsk, som ligger sydöst om Uralbergen, nära gränsen till Kazakstan.

Planet är ett mindre, tvåmotorigt jetplan av typen Antonov An-148. Antonov är en Ukrainabaserad flygplanstillverkare med tillverkning i Ukraina och Ryssland. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass har planet varit i bruk sedan 2010, med ett avbrott mellan 2015 och 2017, då planet saknade vissa delar. I februari 2017 togs det åter i bruk.

UD har initialt inga uppgifter om att svenskar skulle ha befunnit sig ombord.

Ombord på planet fanns 65 passagerare och 6 besättningsmedlemmar.

298 döda när Malaysia Airlines flight MH17 skjuts ned över Ukraina den 17 juli 2014.

276 döda när ett militärt transportplan störtar i södra Iran den 19 februari 2003.

260 ombord och fem på marken dör när en American Airlines-flygning mot Dominikanska republiken kraschar i ett bostadsområde i Queens, New York, den 12 november 2001.

240 personer som var ombord på Malaysia Airlines flight MH370 som försvann över Javasjön den 8 mars 2014 saknas fortfarande.

228 döda när en Airbus från Air France störtar i Atlanten på väg mellan Rio de Janeiro och Paris den 1 juni 2009.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen utanför Moskva

Mer i ämnet