Foto: TT

Flygstrejk drabbar tiotusentals resenärer

Uppdaterad
Publicerad

En strejk hos de tyska lågprisbolagen Germanwings och Eurowings har lett till att nästan 400 avgångar ställts in under torsdagen. 40.000 passagerare påverkas, rapporterar AFP.

Det är fackförbundet Fristående Kabinpersonals Förbund (UFO) som under torsdagen meddelade att kabinpersonal på de båda lågprisbolagen tas ut i strejk.

Dotterbolag till Lufthansa

Redan under september varnade UFO för att gå in i strejk om inte deras krav under höstens förhandlingar tagits emot väl av flygbolagen. Trots varningar och minst fem förhandlingar har inte parterna kunnat enas, och strejken startade vid midnatt på torsdagen och kommer hålla på under kvällen.

Ett av bolagen, Eurowings, är dotterbolag till det större flygbolaget Lufthansa och lanserades så tidigt som i januari.

Avgångar från Arlanda ställs in

Swedavia, som äger flygplatserna Arlanda utanför Stockholm och Landvetter utanför Göteborg, säger att två avgångar från Arlanda ställts in. En avgång från Landvetter i kväll beräknas fortfarande komma i väg.

Swedavia har inte fått någon information om hur strejken kommer att påverka avgångar framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.