Flyktingar riskerar falla offer för människohandel: ”Något vi ser i alla kriser”

Publicerad

Ukrainska flyktingar som kommer till Sverige riskerar att falla offer för människohandel och prostitution. Enligt polisen finns indikationer att kvinnor och barn sökts upp vid färjeterminalen i Nynäshamn och utanför Migrationsverket.

– Det här är något vi ser i alla kriser, oavsett om det är på grund av väpnade konflikter eller naturkatastrofer, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på organisationen Kvinna till Kvinna.

Två veckor efter Rysslands invasion av Ukraina fick polisen uppgifter om att det rörde sig suspekta personer runt färjeterminaler och flyktingförläggningar i Sverige. Den svenska polisen har nu inlett en särskild insats i syfte att förebygga att kvinnor och barn som flytt kriget ska falla offer för trafficking. 

– Det här är människor som är i stor kris, utan pengar och inte riktigt vet hur det svenska samhället funkar. Det är lätt att bli offer för människohandel då, säger Daniel Löfgren, polis och insatsledare på Accepto.

Erbjuder boende

I polisens arbete ingår att undersöka platser som flyktingar naturligt kommer i kontakt med, som exempelvis färjeterminaler och Migrationsverket. Hittills har inga gripanden gjorts men enligt Daniel Löfgren finns uniformerad personal på plats och man arbetar även med att bevaka sociala medier. Förövarna kan vara allt från enskilda personer som erbjuder gratis husrum till stora organisationer som bedriver ren människohandel, förklarar han.

– Det viktigaste är att alla hjälps åt, polisen kan göra ganska mycket men vi kan inte göra allt. Det behövs frivilligorganisationer och det krävs att man tar hand om de här personerna och faktiskt hjälper de så de inte hamnar i ett samhälle där de är helt utelämnade, säger Daniel Löfgren.

”Inget unikt”

Enligt Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på organisationen Kvinna till Kvinna, är det inte ovanligt att människor blir utsatta för trafficking och våld i samband med humanitära kriser.

– Det här är tyvärr inget unikt utan något vi ser i alla kriser, oavsett om det är på grund av väpnade konflikter eller naturkatastrofer, säger hon.

Hjälporganisationer vid gränsen har vittnat om försök att plocka upp kvinnor innan de hunnit registreras som flyktingar. Kvinnornas resurser är ofta dåliga och inte sällan reser de med barn.

– Vi såg det under covidpandemin och vi ser det nu, den absolut viktigaste faktorn för kvinnor är att kunna försörja sig, speciellt om de har sina barn med sig. Det är lätt att förstå att man kan luras in att tro att man ska få det stöd som man tror att det är, säger Petra Tötterman Andorff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.