Det internationella samfundet måste hitta alternativ till de farliga resvägar som flyktingar använder sig av i dag, skriver FN-organet UNHCR i sin rapport. Foto: Joan Mateu, AP/TT arkiv

FN-organet UNHCR lade fram ny flyktingstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella samfundet måste göra mer för att rädda liv, vi måste hitta alternativ till de farliga resvägar som flyktingar använder sig av i dag. Det säger FN:s flyktingorganisation UNHCR som i dag presenterade sin strategi för 2021 vars mål är att skapa tryggare resvägar för flyktingar i medelhavsområdet.

Det är framförallt de väpnade konflikterna i Sahelområdet, det stora området söder om Sahara som oroar UNHCR.  2.9 miljoner har tvingats lämna sina hem i området. På grund av otryggheten, den ekonomiska nöden, ibland orsakad av Covid-krisen eller av klimatförändringar med extrem torka som följd, väljer många att ge sig ut på de riskfyllda vägarna till Europa.

Under resan dit utsätts många flyktingar för våld, utpressning och kvinnor våldtas eller utnyttjas för trafficking. Vissa lämnas att dö efter att ha blivit utnyttjade av smugglare eller andra kriminella aktörer i området. 

Skrämmande vittnesmål

– Vi möter skrämmande vittnesmål från flyktingar som utsatts för brutalitet och utnyttjats under sina försök att nå Medelhavet, berättar UNHCR i ett pressmeddelande. 

UNHCR's strategi är att försöka utöka antalet platser där de flyende kan söka hjälp och skydd. Det kan röra sig om ekonomisk hjälp, mat, säkra övernattningsplatser, vård och då man hamnar i läger, utbildning för barnen. 

Vidare vill man snabba på asylprocesserna och öka samarbetet mellan olika länder i syfte att komma åt individer eller grupper som exploaterar flyktingarna. 

Mer pengar behövs

UNHCR önskar ökat ekonomiskt stöd från FN’s medlemsländer för att kunna genomföra sitt program, och uppmanar de stater dit flyktingarna anländer att öka samarbetet med länderna varifrån flyktingarna kommer, samt att fortsätta arbeta med räddningsinsatser på Medelhavet.

Förra året dog över 1500 personer i samband med försök att nå Europa via Medelhavet, rapporterar UNHCR.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.