Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Migranter anländer till Lampedusa efter att ha räddats av den italienska kustbevakningen. Foto: Alberto Pizzoli, AFP / TT

Ekonomisk kris driver allt fler migranter till Europa

Publicerad
De senaste veckorna har allt fler migranter sökt sig till Italien. Just nu är flyktingförvaren på den lilla ön Lampedusa, bara 16 svenska landmil från Tunisien, överfulla.

En växande grupp bland migranterna som söker sig till Europa är tunisier. Bland tunisierna finns delvis nya grupper, ungdomar ur medelklassen som gett upp hoppet om en framtid i hemlandet. Den senaste månaden har den ekonomiska krisen fördjupats med våldsamma demonstrationer som följd. 

EU har också stängt sina gränser för medborgare utanför Europa. Därför är det just nu omöjligt för exempelvis tunisier att få visum till Frankrike och för många unga blir därför den illegala vägen in i Europa den enda möjliga.

Inlåsta i förvar

De italienska öarna Lampedusa och Sicilien, liksom örepubliken Malta, får allt svårare att ta emot alla som kommer. Rädslan för corona gör också att migranterna nu blir inlåsta i flyktingförvaren.

Totalt har nära 36 000 migranter anlänt till Europa via Medelhavet i år. Det är fortfarande bara en bråkdel av det stora inflödet 2015 när över en miljon kom till Europa. En stor del av migranterna som tar sig till Europa över Medelhavet kommer från konfliktländer som Afghanistan, Syrien och Mali.

Italien har hittills i år tagit emot omkring 12 000 migranter, Spanien och Grekland 10 000 vardera och Malta nära 2 000, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer