S vill skrota ebo-lagen, men miljöpartiet försvarar det. Foto: SVT

Flyktingars bostadsval kan splittra regeringen

Publicerad

I takt med att invandringen till Sverige ökar hörs allt fler protester mot dagens system där flyktingar får välja var man vill bo under den tid man ansöker om asyl. Systemet som kallas EBO vill nu socialdemokrater riva upp och införa tvång medan Miljöpartiet vill behålla dagens regler.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har i vintras flaggat för att dagens system för flyktingmottagande bör göras om men att regeringen ännu inte valt linje. Efter dagens besked från de socialdemokratiska kommunstyrelsordförandena att man vill skrota ebo-lagstiftningen ökar trycket på regeringen. Samtidigt håller Miljöpartiet tydligt fast vid sin linje om att asylsökande flyktingar ska få välja fritt var man vill bo i Sverige.

Var tredje asylsansökande flyktingar väljer i dag att bosätta sig i ett eget boende, oftast som inneboende hos släktingar eller landsmän. Det har under en längre tid väckt kritik av framförallt två skäl. Dels att det orsakar trångboddhet eftersom många delar på en lägenhet, dels att det blir enbart vissa kommuner i Sverige som tvingas ta emot en mycket stor andel av de flyktingar som kommer hit.

”Mänskligt att vilja bo i närheten av nära och kära”

Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor försvarar ändå ebo-systemet.

– Det är djupt mänskligt att vilja bo i närheten av nära och kära när man flytt från krig och förföljelse, säger Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) öppnade däremot för att förändra Ebo i en intervju med Sydsvenskan. ”Ebo är ett oerhört problem i vissa kommuner. Jag ser att det inte fungerar. Ebo behöver förändras”.

Förslag lämnas under våren

Under våren kommer en särskild arbetsgrupp inom regeringenskansliet att lämna förslag till åtgärder och sedan blir det sannolikt partiledarna som får väga av de svåra frågorna.

Justite- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger däremot att EBO sannolikt inte kommer hinnas rivas upp under mandatperioden.

– Nej det tror jag inte är möjligt. Det jag tror är möjligt är att försöka titta på de sociala konsekvenserna, vad gäller trångboddheten och andra problem som kommer. Man får titta på de enskilda kommunerna som har stora problem och så får man se om man kan undvika att få fler ebo-placeringar där, att fler flyttar dit under ebo, säger justite- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer