Flyktingar från Syrien Foto: SVT

Flyktingström av syrier till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De allt större flyktingströmmarna från Syrien börjar nu märkas avsevärt även i Sverige. Varje vecka kommer mer än 200 syrier hit och antalet eskalerar kraftigt.

-Det var som att leva i en skräckfilm som man inte kan vakna ur. Även barnen vaknade skräckslagna av skottlossningen och dödandet.

Det säger en trebarnspappa från Damaskus som kom till Gävle för några veckor sedan. Han vill vara anonym av rädsla för repressalier mot sin familj som han lämnat.

Han är en av hundratusentals som flyr landet. Nu börjar flykten även att märkas här i Sverige.
 

6.000 syrier till Sverige i år
Mer än 200 syrier kommer hit varje vecka. Det är lika många som tidigare har kommit på ett helt år. Mellan juni och juli fördubblades antalet. Totalt i år kommer 6.000 syrier att söka sig till Sverige och 11.000 nästa år, enligt migrationsverkets prognoser.  

Ändå sedan konfliktens början i mars förra året har migrationsverket noggrant följt och analyserat läget.  

Trots att striderna fortsatte att trappas upp under hela 2011 bedömde verket då att det inte fanns något generellt skyddsbehov av syrier.
 

Tillfälliga uppehållstillstånd
Men nu i juni blev situationen så extrem att man beslutade att ge ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år till samtliga syrier som kommer. Det är en åtgärd som är mycket ovanlig och kräver exceptionella förhållanden, enligt Mikael Ribbenvik, rättschef vid migrationsverket.

Det allvarliga läget Syrien är också en anledning till att man nu kraftigt har höjt sin prognos över det totala antalet asylsökande framöver, från 34.000 till 38 000 i år, och från 33.000 till 41.000 nästa år. Det är de högsta siffrorna sedan balkankrisen på 1990-talet.

Det här ställer stora krav, inte bara på migrationsverket utan på hela samhället med utökade behov av bostäder, arbeten, vård och skolplatser.  

-Det är vi som ser vad som kommer runt hörnet och nu måste vi upplysa och uppmärksamma berörda aktörer på allvaret i situationen, säger Mikael Ribbenvik.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet