– Just nu ser jag en lärka flyga förbi, och det är ett klart vårtecken, säger Sophie Ehnbom som är ringmärkare vid Falsterbo Fågelstation.
Varje höst lämnar omkring 500 miljoner flyttfåglar Sverige för varmare breddgrader. Och trots att mars månad ännu inte är här så har de första återvändarna redan börjat synas till – tidigare än i fjol.
– Jag ser att de tidiga arterna börjar komma, som tofsvipa och trana. Det är ganska tidigt, men det dröjer lite innan de stora mängderna är här, säger Sophie Ehnbom och fortsätter:
– I går meddelade en bekant att han sett nästa vårtecken, en svart rödstjärt i Falsterbo. Den är ju troligen nyss influgen från kontinenten.
”Det gäller att ha reserver”
Att flyttfåglarna redan börjar dyka upp har förmodligen med årets milda klimat att göra. Nu flyger de norröver, men för en del har resan inte varit särskilt lång eftersom de nöjt sig med vintervistelse lite längre ned i Europa. Men att vara snabb och först hem är inte alltid bäst.
– Nu är det milt och plusgrader, men kommer kylan igen så gäller det att ha reserver. Hur de klarar det beror helt på vilken kondition fåglarna är i.
Hit flyger våra flyttfåglar
- De arter som under en del av året lämnar sitt häckningsområde för ett annat geografisk område kallas flyttfåglar. Det är främst tillgången på föda som ligger bakom flytten.
- Cirka 85 procent av de svenska fåglelindividerna är flyttfåglar.
- De flesta som kommer tillbaka i mars och april är kortflyttare. Deras tur går ofta till länderna kring Nordsjön eller till Mellaneuropa. Tranorna övervintrar i södra Spanien och Tunisien.
- De flesta långflyttarna återkommer från Afrika söder om Sahara först senare på våren, normalt i maj månad.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet