Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN-chefen: Debatt om kärnvapen är fullständigt oacceptabel Foto: Reuters

FN-chefen om nya ryska kärnvapenhot: Fullständigt oacceptabelt

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatta nya ryska kärnvapenhot och hårda ord när FN:s säkerhetsråd samlades för första gången på två år.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömer Rysslands retorik.

– Tanken på en kärnvapenkonflikt, som tidigare var otänkbar, har nu väckts av vissa personer. Detta är fullständigt oacceptabelt.

Rysslands tidigare president, Dmitrij Medvedev, nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, upprepade på torsdagen Kremls hot att använda kärnvapen i anfallskriget mot Ukraina.

Medvedev nämner bland annat strategiska kärnvapen. De kan användas mot strategiska mål som större städer, militärbaser och viktig infrastruktur långt bort på andra kontinenter.

”Rysslands väpnade styrkor kommer att stärka försvaret av de nyanslutna territorierna. Ryssland har gjort klart att inte bara dess mobiliseringsförmåga kommer att användas vid ett sådant försvar, utan också alla ryska vapen, inklusive strategiska kärnvapen och vapen baserade på ny teknik”, skriver Medvedev, på Telegram.

Chefen för ryska säkerhetstjänsten (FSB) Alexander Bortnikov, vice ordförande i nationella säkerhetsrådet Dimitrij Medvedev, chefen för ockuperade Donetks, Denis Pushilin och inrikesminister Vladimir Kolokoltsev. Foto: Epa 11 augusti 2022

Guterres: Avveckla kärnvapen

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres fördömde Rysslands förnyade hot när säkerhetsrådet hade möte på torsdagen och talar nu om avveckling.

– Alla kärnvapenländer borde åter förplikta sig att inte använda dem och att gradvis avveckla dem.

Han fortsatte:

– Jag är också oroad över uppgifterna om planerna på att hålla så kallade folkomröstningar i de regioner i Ukraina som för tillfället inte kontrolleras av landets regering. En stats annektering av en annan stats territorium genom hot eller våld utgör ett brott mot FN-stadgan och den internationella rätten.

Rysk interkontinental ballistisk robot Yars visas upp på den årliga paraden på Röda torget i Moskva. Foto: EPA 9 maj 2022

Internationella fredsdagen

Det var på Internationella fredsdagen som president Vladimir Putin meddelade att en partiell mobilisering av 300 000 personer genomförs för att stärka ryska militären. Samtidigt upprepade han hot med kärnvapen.

Efter Putins uttalande medverkade talespersonen för USA:s nationella säkerhetsråd, John Kirby, i en lång TV-intervju med News Nation.

– Det är den sortens ord han (Putin) har använt förrut. Han har pratat och hotat med kärnvapen sedan början av konflikten. Men det betyder inte att vi inte tar det allvarligt eller att vi inte övervakar det – för det gör vi. Vi har ännu inte sett någon indikation som får oss att ändra vår hållning när det gäller avskräckning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.