FN:s rasdiskrimineringskommitté framför ett rågat mått av oro och skarp kritik mot Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet. Foto: TT

FN-kommitténs kritik mot Sverige: Oro över rasistiskt hat – måste bemötas

Uppdaterad
Publicerad

Domen är hård mot Sverige i den rapport där svenska FN-förbundet framfört krav på att ”det ökande hotet från rasistiska och nazistiska grupper måste bemötas”. Nu har rapporten godkänts av Sveriges regering, och i slutsatserna från FN:s rasdiskrimineringskommitté framförs ett rågat mått av oro och skarp kritik, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det var tidigare i våras som det svenska FN-förbundet, en fristående medlemsorganisation som inte är en del av FN-systemet, men som har tillåtelse att använda sig av FN:s färger och symboler, presenterade sin rapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Redan då, på FN-dagen mot rasism den 21 mars, framfördes att Sveriges regering och svenska myndigheter ”måste bli striktare i bemötandet av rasistiska och nazistiska organisationer”.

– Det ökande hotet från rasistiska och nazistiska grupper måste bemötas. Det är inte rimligt att människor ska behöva vara rädda att vistas på gator och torg i våra städer, sade Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, i samband med att rapporten skickades.

Bekymrade över manifestationer

Nu har rapporten synats av rasdiskrimineringskommittén, och regeringen har godkänt den. Kritiken mot Sverige är minst lika hård i de slutgiltiga utlåtandena från FN.

FN-kommittén uttrycker oro över rapporter om ”rasistiska hatbrott mot afrosvenskar, judar, muslimer och romer i Sverige”, skriver SvD och fortsätter citera FN:s slutsatser i rapporten:

”Vi är också bekymrade över rasistiska och extremistiska organisationer i Sverige, och deras offentliga manifestationer och demonstrationer.”

När Svenska FN-förbundet skickade in sin rapport tidigare i våras framhöll man bland annat att antalet anmälda hatbrott i Sverige varit totalt 6 415 stycken under 2016. 4 609 av dessa hade främlingsfientliga eller rasistiska motiv.

Vill se striktare tillämpning av lagen

FN-förbundet skickade då med en efterlysning av en mer strikt tillämpning av lagstiftningen när det gäller hets mot folkgrupp i Sverige.

Enligt Svenska Dagbladet är FN:s rekommendationer till Sveriges regering att man vidtar åtgärder för att ”bättre skydda sårbara grupper från hets mot folkgrupp, våld och hatbrott som drivs av rasistiska motiv”.

Här kan du läsa hela FN-kommitténs utlåtande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.