Födsloskrik ger bullerproblem på BB

Uppdaterad
Publicerad

Skriken från födande kvinnor är ett arbetsmiljöproblem för landets barnmorskor. På kärnsjukhuset i Skövde överskreds gränsvärdet för buller vid vart fjärde arbetspass, med ljudnivåer upp till 122 decibel.

Personalen på en förlossningsavdelning där har tyckt att det stundtals varit jobbigt med de blivande mammornas höga skrik under förlossningen. Därför beställdes en bullermätning, och under 14 dagar och totalt 28 arbetspass mättes vilka ljudnivåer cirka 70 anställda utsattes för i förlossningsrummen.

-Det kan vara väldigt höga ljudnivåer i de här skriken, som högst uppmättes 122 decibel, säger Lars Larsson, arbetsmiljöingenjör vid företagshälsovården Hälsan & Arbetslivet.

Men det här problemet har väl alltid funnits på förlossningsavdelningar?

-Ja, att man inte mätt det här tidigare kanske beror på att man har tyckt att det hör till jobbet, säger Lars Larsson.

Men arbetsmiljöföreskrifterna är klara. Överskrids gränsvärdet på 115 decibel är det ett arbetsmiljöproblem som måste åtgärdas, i detta fall med hörselskydd och hörselundersökningar.

-Det finns lågdämpande hörselproppar så det går rätt bra att kommunicera, säger Lars Larsson.

Han ska presentera resultaten vid Läkarstämman i nästa vecka och hoppas att de följs upp med en mer vetenskapligt inriktad studie.

Fakta: Bullernivåer

• Ljudnivåer brukar mätas med enheten decibel, förkortat dB. 0 dB är det minsta ljud som ett friskt barnöra kan uppfatta, 30 dB motsvarar en viskning, 60 dB är normal samtalston, 100 dB är bullret från en fabrik och vid 130 dB går smärtgränsen.

• Enstaka höga ljud anses kunna orsaka såväl tinnitus som nedsatt hörsel. Ljud från mänskliga röster anses lika farligt som annat ljud.

• Socialstyrelsen har utfärdat riktlinjer för buller i bostadsrum och när ljuden kan betraktas som en olägenhet för människors hälsa. Kortvarigt ljud får inte överstiga 45 dB och ekvivalent ljud (medelvärdet under en period) får inte överstiga 30 dB.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.