Fokus på omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar Stockholm Pride och i år firar man 15-års jubileum. Men att hålla en festival för HBT-personers rättigheter är någonting som är långt ifrån självklart i Europa, något man uppmärksammar på årets svenska Pride.

I form av debatter, seminarier och konstverksamhet sätter årets Pride Stockholm fokus på homo-, bi- och transexuellas rättigheter i våra europeiska grannländer.

– Det vi i Sverige många gånger tar förgivet, det är ju sådant som du blir fängslad för i andra länder, säger Pride Stockholms festivalchef Alf Kjeller.

Pridefestivalen

Från en rad europeiska länder kommer rapporter om diskriminering och intolerans gentemot hbt-personer. Homofoba lagar och lagförslag, förbjuden information om HBT frågor och hotade eller helt inställda pridefestivaler. Det här vill den svenska Pridefestivalen belysa. 

– Jag tycker vi i Sverige har ett ansvar hur vi ser på människors rättigheter, säger Alf Kjeller. Och genom att lyfta de här frågorna så får vi en större vetskap om att det inte är så liberalt runtom i världen. Vi människor kan påverka, politiker kan påverka i vissa sammanhang men också vi vanliga människor.

Som EU-medlem har Sverige också ett ansvar på politisk nivå menar EU-minister Birgitta Ohlsson.

– Det viktigaste nu är att få till årliga, tuffa granskningar av mänskliga rättigheter i EU-länderna. Det är tufft idag att komma med i EU men när man väl är medlem så har vi inte samma kritiska granskning, och det måste till. Inte minst för hbt-personers skull. Sedan måste man också vara på plats och stötta de utsatta aktivisterna som finns, därför åker jag till Belgrad i höst. Serbien är ett ansökarland till EU, och jag kommer tala på den paraden, säger Birgitta Ohlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pridefestivalen

Mer i ämnet