Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget. Foto: Pontus Lundahl / TT

Utrikesfödda drabbas hårt av covid-19 och få vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Personer i Sverige som är födda utomlands har både drabbats hårdare av covid-19 och vaccinerats i lägre grad jämfört med svenskfödda.

-  Vi jobbar med att försöka nå de här grupperna, det är inte lätt, säger Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

Hela 91 procent av alla 80-plussare som är födda i Sverige har vaccinerats. Motsvarande siffra bland personer över 80 år födda i Nordafrika är 59 procent, och 44 procent bland personer i samma åldersgrupp födda i övriga Afrika.

Följs upp med flera undersökningar

– Vi vet inte vilka orsaker som ligger bakom de mindre talen i de här grupperna. Vi följer upp det med flera undersökningar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

Utrikesfödda har också i större utsträckning varit sjuka i covid-19, behövt intensivvård och avlidit till följd av sjukdomen, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

Utrikesfödda är prioriterade

Tegnell påpekar att utrikesfödda är prioriterade i de olika vaccinationsfaserna, och genom att öka täckningen i gruppen kan liv räddas.

– Svårnådda och utsatta grupper är prioriterade genom alla faserna, säger han.

Ekot frågar under presskonferensen om Folkhälsomyndigheten har misslyckats med att nå grupperna.

-  Vi jobbar med att försöka nå de här grupperna, det är inte lätt. Här behövs ytterligare insatser och åtgärder, svarar Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet