Foto: Markus Dahlberg/SVT

Folkhälsomyndigheten: Allt fler skrivs ut från IVA

Uppdaterad
Publicerad

Hittills är det 11 445 personer som har bekräftats smittade i covid-19 i Sverige. 1 033 personer har avlidit men Folkhälsomyndigheten räknar med mycket eftersläpning i och med påskhelgen. Samtidigt skrivs allt fler ut från intensivvården.

Sverige har ännu inte kommit tillbaka i vardagen, konstaterade Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.

Antalet avlidna i Sverige har nu passerat 1 000.

– Det är den siffra vi kan lita minst på i dag för det är mycket eftersläpning under helgerna, säger Anders Tegnell.

IVA-patienter skrivs ut

Totalt har 915 personer fått intensivvård för covid-19 varav 530 patienter vårdas på IVA just nu, enligt Socialstyrelsen.

Däremot är det allt fler patienter som skrivs ut.

– Det är en plan kurva när det kommer till inläggningar på IVA. Men situationen är fortfarande ansträngd för sjukvården, det ska vi inte förneka, säger Anders Tegnell.

Födda i annat land

Folkhälsomyndigheten meddelade också att det finns en överrepresentation av personer som är födda i ett annat land bland andelen som hittills insjuknat i covid-19 i Sverige.

– Det här är i huvudsak personer som har kommit till sjukvården och varit sjuka. Nu börjar vi testa allt mer och mer personal så därför kommer nog det här ändra sig en del, säger Anders Tegnell. 

Det gäller länder som Somalia, Irak samt Syrien, i mindre utsträckning.

– Sen har vi några länder som Finland och före detta Jugoslavien som i första hand beror på att befolkningsgrupperna som är födda i de länderna tillhör de grupperna som är över 60-70 år gamla, säger Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.