Vad händer om man blandar vaccinsorter? Hör Sara Byfors och Jan Albert svara på sju frågor om vaccineringen. Foto: Enno Ladwig, SVT.

Folkhälsomyndigheten: Beslut om Astra Zeneca kommer i början av veckan

Uppdaterad
Publicerad

De 200 000 svenskar under 65 år som fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, och som väntar på besked om vilket vaccin de nu ska få, kommer att få besked inom de närmaste dagarna. Det säger Folkhälsomyndigheten till SVT idag.

Nästan 200 000 personer under 65 år hade hunnit få den första dosen av Astra Zenecas vaccin när vaccineringen pausades för yngre personer för en månad sedan. Nu närmar sig tiden för deras andra dos och många vill veta hur det ska bli. Går det att växla till ett annat vaccin om stoppet kvarstår eller måste man börja om med en annan sort? Folkhälsomyndigheten lovar att svara snart.

– Vi kommer ge ett besked i början på veckan, troligtvis på tisdag, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Risken att drabbas av den allvarliga koagulationsrubbningen är extremt liten, en på tiotusen eller en på hundratusen, enligt EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten. 

EMA menar att nyttan med Astra Zenecas vaccin överväger riskerna.

Folkhälsomyndigheten valde dock att pausa vaccineringarna av de som är under 65 år eftersom det främst är den gruppen som har drabbats av blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar och blödningar.

Kan det bli så att Sverige gör som Danmark och helt slutar använda Astras vaccin?

– Ja, så kan det bli. Det kan också bli så att vi fortsätter som vi har tänkt nu eller att risknyttabalansen gör att vi tycker att även yngre kan få Astra Zenecas vaccin.

Annat märke för andra dosen i Tyskland

I Tyskland rekommenderas personer under 60 år och som har fått en dos, att byta till ett annat vaccin för dos två. I Sverige har Folkhälsomyndigheten avrått från att blanda olika sorter. Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att det kan bli aktuellt att börja om med ett annat vaccin och därmed ta tre doser om man är yngre än 65 år. 

Finns det några hälsorisker med att blanda vaccinen och ta tre doser?

– Det finns inte så många studier som har tittat på att blanda vaccin, det är ju inte det man gör inför ett godkännande. Men vi tittar på det som finns och kommer så klart bedöma den risken, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

I helgen har flera regioner vittnat om oroliga 65-plussare som vänder i dörren på vaccinationscentralerna när de får höra att det är Astras vaccin de ska få.

Jan Albert, som är professor i smittskydd vid Karolinska Institutet, tycker att de 65-plussare som avstår Astras vaccin, gör en felaktig riskbedömning. Han menar att risken att drabbas av den ovanliga biverkningen är så mycket mindre än riskerna med att få covid.

“Som att köra bil utan bilbälte”

– Det är lite grand som att köra bil utan bilbälte därför att man tror att man ska strypas av bilbältet. Det kan kanske hända någon gång på miljonen, men alla andra gånger är det mycket bättre att ha bilbältet på om man nu skulle krocka, säger Jan Albert.

Hör en längre intervju med Sara Byfors och Jan Albert i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet