Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten om dagens läge. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten: Man måste följa skolplikten

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovet är slut i Mellansverige och under måndagen återgår tusentals till skolan. Ett antal skolor uppmanar elever som befunnit sig i riskområden för coronaviruset att stanna hemma – något som väcker kritik från Folkhälsomyndigheten.

Många undrar vad som gäller för barn som befunnit sig i extra utsatta smittområden i norra Italien efter senaste veckans sportlov.

Och från Folkhälsomyndigheten är beskedet tydligt: Gå till skolan om du är frisk.

Coronapandemin

– Det som är viktigt här är att beakta att man ska vara frisk om man ska gå till skolan. Det är ett bra skydd för att förhindra spridning av alla typer av infektioner. Vi är angelägna om att man respekterar det. Är man sjuk då ska man vara hemma. Det gäller både barn och vuxna, säger Karin Tegmark Wisell, chef för mikrobiologi vid Folhälsomyndigheten, i Morgonstudion.

Måste få rimlig möjlighet till skola

Trots myndighetens beslut har flera skolor valt att gå sin egen väg. I Staffanstorp uppmanas skolbarn som varit i smittdrabbade områden att hålla sig hemma från skolan. Även skolor i Stockholmsområdet vidtar liknande åtgärder.

Men detta är något som kan bidra till ökad onödig oro, menar Folkhälsomyndigheten.

– Man får göra en bedömning av vilka möjligheter som finns i länder att förhindra smittspridning på ett så smidigt och rationellt sätt som möjligt. Det gäller att lyssna på sin skolledare och se till att man följer skolplikten, så att alla barn får en rimlig möjlighet att vara i skolan, säger Karin Tegmark Wisell.

Är du sjuk – stanna hemma

Hon menar att Folkhälsomyndigheten har nära kontakt med Världshälsoorganisationen och Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (E0CDC) och hela tiden omvärderar sina beslut.

– Det är en utmaning när vi har en såpass bred infektion där det kan pendla från väldigt liten symtom till allvarliga symtom.

Se mer i klippet från Morgonstudion ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet