Barn om befunnit sig i riskområdet ska stanna hemma Foto: TT

Skolors uppmaning: Stanna hemma om du varit i riskområdet

Uppdaterad
Publicerad

I dag måndag är sportlovet slut och det innebär också att barn och elever kommer tillbaka till skola och förskola. Men på flera håll i länet uppmanar nu skolor elever som befunnit sig i riskområdet att stanna hemma.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd. Inget av de utbrott som man hittills sett av coronaviruset har koppling till skolor eller barn. Trots det uppmanar nu flera skolor i stockholmsområdet elever som vistats i Kina, Iran, Sydkorea eller norra Italien att inte ta sig till skolan efter sportlovet.

Skolor erbjuder distansutbildning

Under lördagen meddelade Stillerska filmgymnasiet på Lidingö att man håller stängt första skolveckan efter att elever och föräldrar uttryckt en oro kring om coronaviruset kan spridas på skolan. Istället erbjuds distansutbildning.

På söndagskvällen gick Lidingö stad ut med information om att barn och elever får stanna hemma från skolan två veckor efter hemkomst från riskområden, även om barnet inte visar symptom. Även idrottsklubbar på Lidingö uppmanar vårdnadshavare att hålla sina barn hemma från träningen.

Lugnet skola tar inte emot barn som vistats i riskområde

Stockholms stad uppger att stadens förskolor och skolor håller öppet som vanligt under måndagen. Men man kommer inte att registrera olovlig frånvaro för de elever som väljer att stanna hem med anledning av coronaviruset. Skolledningen på Lugnets skola i Hammarby Sjöstad har beslutat att inte ta emot barn som vistats i något av riskområdena under sportlovet.

Även Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ber elever stanna hemma under den kommande veckan. Istället får eleverna följa undervisningen hemifrån.

Det är skolornas huvudman, kommunen eller styrelsen för fristående skolor, som beslutar om elever ska stanna hemma eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.