Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den brittiska virusmutationen kommer ta över gällande smittspridningen i Sverige, det sade Folkhälsomyndighetens Sara Byström på tisdagen. Foto: SVT, TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Folkhälsomyndigheten: Ökad spridning av brittiska virusvarianten i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens stickprov av coronatesterna visar en ökad spridning av den brittiska virusvarianten i Sverige.

För kunna bedöma hur pass spridd den brittiska virusvarianten är i Sverige har Folkhälsomyndigheten och fyra av landets regioner genomfört en omfattande analysinsats. I analysen ingick regionerna Västra Götaland, Skåne, Gävleborg och Västmanland.

Även om den nationella trenden vecka för vecka visar att färre svenskar blivit smittade ser myndigheten att den brittiska virusvarianten ökar.

Virusstammen står för 11 procent av fallen

Totalt har 2 220 prov som var positiva för covid-19 analyserats för den brittiska virusvarianten. I cirka 250 av proverna återfanns den muterade varianten, vilket motsvarar närmare 11 procent, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Virusmutationen har visat sig sprida sig snabbare än andra varianter av viruset. I länder där den muterade virusstammen fått fäste har den tagit över och återfunnits i 90 procent av covidtesterna, enligt Folkhälsomyndigheten.

FHM: Fortsätt följa råden

På grund av den muterade variantens snabba spridningstakt är det därför viktigt att vi håller avstånd, är hemma vid symptom och jobba hemifrån, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet

– I Sverige är det för tidigt att dra några säkra slutsatser kring spridningen på regional nivå. Men att så pass många fall upptäcktes i stickprovskontrollerna tyder på att vi i likhet med flera andra europeiska länder har en ökad spridning av den brittiska virusvarianten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Professor Ali Mirazimi säger att coronaviruset kommer att ändra sig till nya mutationer konstant. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer