Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Immunologen: ”Kanske måste tänka på att designa om vaccinen”

Professorn om mutationerna: Vi kan behöva designa om vaccinen

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien, Sydafrika och Brasilien sprids varianter av coronaviruset och i Sverige har flera fall upptäckts. Kommer vaccinen mot covid-19 klara av mutationerna?

– Det finns indikationer på att den variant som cirkulerar i Sydafrika har ändrat sig så mycket att man kanske måste tänka på att designa om vaccinen, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet.

Det ligger i ett virus natur att förändra sig, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet.

– De har kort generationstid och bygger snabbt enorma släktträd. Det gör att de kommer varianter och nya grenar åt olika håll.

”Sverige har varit senfärdigt”

Just nu kartlägger Folkhälsomyndigheten de mutationer som sprids i Sverige. Målet är att om fyra veckor analysera upp till 10 procent av de positiva coronasvaren.

– Här har Sverige varit senfärdigt. Vi har inte sekvenserat så mycket som vi skulle ha behövt. Men internationellt har man gjort det och det är därför man ser de här mutationerna dyka upp.

Det är bara vissa labb som kan genomföra så kallad sekvensering, analysen som kartlägger arvsmassan och som kan upptäcka aggressiva varianter av viruset.

Analysen görs också för att se om det finns virusstammar som vaccinen inte biter på.

”Lägre skyddseffekt”

I Sydafrika varnas det för en variant av viruset som är svårare att skydda sig mot. Detta efter att två företag som gjort kliniska tester på sina vaccin sett lägre skyddseffekt under försöken i Sydafrika.

– Det viruset ser väldigt annorlunda ut, speciellt i vissa regioner. I dag kom data från två företag som gjort kliniska försök i just Sydafrika där man ser att skyddseffekten där ligger klart lägre än den gör när man gjort försök i England eller USA.

Rår inte vaccinen på vissa av virusvarianterna riskerar pandemin att bli långvarig. Därför är analysen av coronatesten avgörande, menar Karlsson Hedestam.

– Man måste ligga ett steg före för att hinna tänka om och hinna planera. Att designa om vaccinen är fullt möjligt, men det tar ett tag. Det kommer att ta ett par år för att bygga upp en immunitet som går på fler varianter av det här viruset.

”Viktigt att ha koll”

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, har tidigare sagt att det är osannolikt att vaccinen inte skulle bita på virusmutationer. Redan nu har viruset muterat många tusen gånger om.

– Vi har haft ett liknande muterat virus tidigare i våras och där var man orolig för att viruset kunde gå förbi vaccinet, men så var inte fallet. Men det är viktigt att ha koll på alla varianter av virus som dyker upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet