Bergström: Utebliven Astra-leverans påverkar inte Sverige i längden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får liksom de övriga EU-länderna mindre volymer än väntat av Astra Zenecas vaccin. 400 000 doser väntas i februari istället för en miljon som var tänkt.

– Men i längden kommer det inte påverka Sverige som han flera vaccinavtal, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Just nu pågår diskussioner mellan parterna om hur situationen med de uteblivna doserna kan lösas och i dag väntas ett godkännande av vaccinet från EU-komissionen. Flera frågetecken hänger i luften.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström berättade i Morgonstudion vad de försenade doserna innebär för Sveriges del.

– Sverige får mindre volym än vi väntat oss och mindre än vad vi som står i våra kontrakt. Vi kommer få 400 000 doser under februari och hade räknat med en miljon doser, säger Bergström.

”Vi har vaccin för att klara målen”

Att volymen sänkts kommer inte påverka Sverige i längden menar Bergström.

– Vi kommer använda oss mindre av Astra Zenecas vaccin, vi har två andra vaccin godkända och deras produktionskapacitet ökar kraftigt från mars och framåt. Vi får troligtvis ytterligare tre vaccin godkända i mars och april.

”Har en skyldighet”

Om de uteblivna doserna och hur de ska lösas säger Bergström att läkemedelsbolaget har en skyldighet att lösa problemen.

– Det pågår en diskussion mellan EU-kommissionen och Asta Zeneca om leverans från andra ställen. Avtalet är skrivet så att de måste leverera en viss volym och de kommer de inte göra. Då har de en skyldighet att hitta de på en annan plats. Det finns tillverkningsställen på andra ställen i världen.

Hör Richard Bergström i Morgonstudion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.