Folkhälsomyndigheten ser över rekommendationerna för friska 70-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Alla 70-plussare har buntats ihop och fått samma restriktioner att följa under coronapandemin. Men Folkhälsomyndigheten arbetar för att hitta grupper som löper mindre risk, för att kunna lätta på restriktionerna för dem. Förhoppningsvis till sommarsemestern.

– Ja, vi hoppas kunna säga någonting, framför allt om de yngre äldre, friska 70-åringar, säger generaldirektör Johan Carlson i SVT:s Agenda.

Att isolera de äldre har varit en viktig del av Sveriges strategi mot coronasmittan. Men ensamheten kan också leda till hälsoproblem, och Folkhälsomyndigheten ser nu över sina rekommendationer till 70-plussarna.

– Vi har levt med den här situationen i två månader, men vi kan inte leva med den i sex månader, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

”Ensamheten kan öka dödligheten”

Äldreforskaren Ingmar Skoog på Centrum för åldrande hälsa, säger att isoleringen är farlig både för den psykiska och kroppsliga hälsan.

– Ensamhet kan öka dödligheten, framför allt i hjärt- kärlsjukdomar. Det är känslan av ensamhet som är väldigt jobbig. Man blir också mer stillasittande, och kan få blodproppar, säger han i Agenda.

Bunta ihop alla

Han ser också ett problem i att alla 70-plussare har buntats ihop till en skör grupp, och det är något Folkhälsomyndigheten håller på att se över.

– Vi hoppas kunna hitta yngre 70-plussare som inte alls är någon riskgrupp och föra ur dem ur restriktionerna, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Han kan inte lova när de nya rekommendationerna kommer men hoppas att det ska ske i tid till sommarsemestern. Det beror på vad man hittar i det material som kommer in och om man kan identifiera några grupper bland de äldre som inte tillhör någon särskild riskgrupp.

”Hon vill träffa sin enda son”

Den 86-åriga riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) anser att restriktionerna mot de äldre äldre också måste ses över.

– Jag pratade med en 90-årig dam som så gärna vill träffa sin enda son, men det får hon inte. Däremot träffar hon ett dussin hemtjänstpersoner. Hon kan inte se logiken, säger Barbro Westerholm i Agenda.

Johan Carlson säger att han hoppas att antikroppstesterna ska kunna hjälpa till i dessa fall genom att kunna se om en nära anhörig redan haft viruset och då utgör en mindre risk. Han menar också att man som individ kommer att behöva göra egna val i vissa fall.

– Så länge vi lever med det här viruset, vilket kommer vara länge, så kommer det bli en högre risk att vara äldre, framför allt äldre äldre. Vi måste diskutera om det är en risk som inte är värd att ta. Jag tror många äldre skulle göra det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.