Björn Hygstedt och familjen har startat en covid-19-insamling till minne av Thore Foto: Mikael Eriksson/SVT och privat

92-årige Thore dog efter att ha blivit smittad på äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad

De äldre skulle skyddas – ändå är det just de som drabbats värst under Coronapandemin. Journalisten Björn Hygstedts 92-åriga pappa smittades av Covid-19 på sitt äldreboende och avled 13 dagar senare utan att få träffa honom en sista gång.

Björn Hygstedt är journalist och här länge arbetat på Svenska Dagbladet. Hans text om sin pappas bortgång blev också ett vittnesmål och gav röst åt andra anhöriga som genomlider samma sak.

– Vi kände oss trygga när ålderdomshemmet där pappa bodde införde besöksförbud och tänkte bra, då kan han inte bli smittad. Men det var just det han blev, säger Björn Hygstedt.

”Ingen skugga över personalen”

Personalen har berättat för honom att det förmodligen var de som smittade pappan och att de är förkrossade.

– Ingen skugga ska falla över personalen. De är hjältar i våra ögon. De hade ingen chans, det fanns ju ingen skyddsutrustning i början.

Han känner en stor vrede över att det kunde bli så här.

– Jag skyller på aningslösa politiker. Det var ju de äldre vi skulle skydda.

Björn Hygstedt och familjen har startat en covid-19-insamling till minne av Thore via Radiohjälpen för insatser till riskgrupper under Corona-pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet