”Vi går inte ut med information om exakt på vilket boende smittan finns”, säger Kristina Holmberg, chef på äldre- och omsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun. (Bilden till vänster är en genrebild) Foto: TT/SVT

Stor oro när kommuner inte informerar om corona på boenden

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har valt att inte informera anhöriga om coronaviruset börjar spridas på äldreboenden. Det visar SVT:s kartläggning. En av kommunerna är Sigtuna.

SVT har frågat över 100 kommuner om de informerar anhöriga om coronaviruset sprids på det äldreboende där deras närstående bor. Nästan 16 procent svarar att de inte informerar boende och anhöriga. Lika många svarar att de inte vet.

Kristina Holmberg är chef på äldre- och omsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun.

– Vi går inte ut med information om exakt på vilket boende smittan finns. Men vi informerar om den totala smittspridningen på våra särskilda boenden.

Inga rekommendationer

Men varför får man inte veta om smittan sprids på det boende där man har sin släkting?

– Vi har valt den här vägen därför att vi tänker att den här smittspridningen kan förändras ganska snabbt över tid. Så går vi ut med information en dag så kan den vara inaktuell nästa dag, säger Kristina Holmberg.

Socialstyrelsen har inga rekommendationer kring detta, utan menar att alla kommuner får göra en egen bedömning. 

– Det får vara upp till kommunerna hur de tolkar lagen. Det finns ingen allmän informationsskyldighet att upplysa om vilka sjukdomstillstånd andra patienter på samma boende har. Så visst kan det bli olika tolkningar, säger Thomas Lidén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Förstår oro

Kristina Holmberg på Sigtuna kommun kan förstå att anhöriga kan känna sig oroliga nu.

– Ja det kan jag absolut förstå. Speciellt kopplat till det besöksförbud vi har. Men går vi in på enhetsnivå och informerar så är vi ganska snabbt inne på individnivå och då finns det en risk att vi bryter mot patientsekretessen, säger Kristina Holmberg.

Hon framhåller att det är en frivillig insats att bo på ett äldreboende.

– Vill man vara på säkra sidan så finns ju alla möjligheter att ta hem sin närstående, säger Kristina Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet