Sjukhusen i Sverige ska nu räkna med att det kan behövas så mycket som 8603 vårdplatser för patienter med covid-19 och 1685 intensivvårdsplatser. Foto: Janerik Henriksson / TT

Folkhälsomyndigheten: ”Över tiotusen vårdplatser kan behövas”

Publicerad

Om pandemin i Sverige blir som i Italien så kommer sjukvården att behöva nästan tre gånger så många vårdplatser för coronasjuka som man hittills har räknat med. Det visar en ny prognos från Folkhälsomyndigheten.

– Vi får hoppas att det inte blir så illa i hela Sverige, säger analyschef Lisa Brouwers.

Hittills har Folkhälsomyndigheten använt kinesiska data från Wuhan när de räknat på hur många sängplatser inom intensivvård och hur många sjukhusplatser som regionerna kan komma att behöva när pandemin slagit till som värst. Då såg man att det kan komma att behövas cirka 1331 IVA-platser plus 3 356 vårdplatser för svårt sjuka som inte behöver intensivvårdas.

Fler svårt sjuka i Italien

Men på måndagen släpps en ny rapport, med beräkningar utifrån Lombardiets data. Där var fler svårt sjuka. I Wuhan hade en högre andel en mild sjukdom, kanske på grund av att de tog prover på fler personer, skriver Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Detta gör att man nu har räknat upp behoven. Sjukhusen i Sverige ska nu räkna med att det kan behövas så mycket som 8603 vårdplatser för patienter med covid-19 och 1685 intensivvårdsplatser.

– Slutsatsen är att det pekar på en högre vårdbelastning, med en mindre andel milt sjuka, baserat på data från Lombardiet som ju är en storstadsregion med ett stort utbrott, säger Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers.

Behovet kan tredubblas

“Tittar man på Stockholmsregionen, som har kommit längst i epidemin, så har man i dagsläget belagt 31% av de slutenvårdsplatser och 38% av de IVA-platser som toppbeläggningen i scenariot baserat på Lombardiet förutser.” skriver Ellen Wolff, biträdande enhetschef till regionerna.

På Socialstyrelsen pekar man på att regionerna redan har byggt ut sin kapacitet med 80 procent, och att det kommer att fortsätta.

– Vi har en 20-procentig ledig kapacitet för vård av kritiskt sjuka i dag. Det vårdas nu ungefär 970 personer på sjukhus med covid-19 och av dem är det omkring 400 som ligger på intensivvårdsavdelning, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet