”I vissa regioner har man bara några enstaka fall om dagen och där går det lätt att genomföra spårningen”, säger Anders Tegnell i intervjun med DN. Foto: Magnus Andersson/TT

Folkhälsomyndighetens nya uppdrag: aktiv smittspårning

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten får nu i uppdrag av regeringen att stötta regionernas smittspårning, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndigheten har fått ett nytt uppdrag av regeringen när det gäller smittspårningen, uppger Anders Tegnell i en intervju med DN. Myndigheterna hade under början av pandemin ett arbete att stödja det aktiva smittspårningsarbetet i regionerna.

Någonting som man nu kommer återgå till. Tegnell uppger till DN att skälet till att regionerna återgår till arbetet är för att Sverige har hamnat på en platå som inte gått ned så som Folkhälsomyndigheten hade hoppats på. Regionerna kommer nu få medel för att kunna genomföra det här.

Coronapandemin

Det nya arbetet kommer att likna det arbete som gjordes i början av coronapandemin när Italienresenärer återvände till Sverige.

– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft. Och ta ställning till vad man kan göra för att de inte ska bli sjuka och smitta andra. Vi får se var vi landar men det innebär också att vi kommer att testa betydligt fler, säger Anders Tegnell i tidningen.

Kommer ske successivt

Arbetet kommer att ske successivt då många kontakter ska spåras men exakt hur detta ska gå till kommer Folkhälsomyndigheten att presentera i nästa vecka.

– Men i vissa regioner har man bara några enstaka fall om dagen och där går det lätt att genomföra spårningen, men i Stockholm där vi har några hundra fall om dagen är det inte genomförbart än. Där kanske vi måste koncentrera oss på att smittspåra i äldrevården eller sjukvården, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet