Mediciner saknar ofta läkemedelsförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar äter läkemedel som saknar den läkemedelsförsäkring som garanterar dem ersättning vid oväntade biverkningar.

I mars gick patentet för kolesterolsänkande Lipitor ut i Sverige. Sedan dess har många svenskar som äter medicinen fått kopior från andra tillverkare. Och nästan varje månad är det någon läkemedelstillverkare utan läkemedelsförsäkring som har ensamrätt på en eller flera styrkor av medicinen.

– De flesta anmälningarna mot bolag utan försäkringar som vi har fått har gällt läkemedelskopior inom utbytessystemet, och vi måste ju säga nej till ersättning i de fallen, säger Anders Öhlén, VD för Läkemedelsförsäkringen.

Ersättning vid oväntade biverkningar

Läkemedelsförsäkringen ger kunden ersättning om man får en oväntad biverkning av ett läkemedel. Det behöver inte vara något fel på produkten och man behöver heller inte bevisa att skadan beror på läkemedlet. Det räcker med att det är sannolikt.

Men bara i år har minst en halv miljon svenskar fått ut medicin som saknat denna försäkring, visar SVT:s granskning. Sedan årsskiftet har bland annat blodtryckssänkaren Enalapril och kolesterolsänkaren Simvastatin levererats i flera hundra tusen förpackningar till svenska apotekskunder.

Under senare delen av året har även försäljningen av Lipitors aktiva substans Atorvastatin öppnats för konkurrens och börjat ingå i utbytessystemet.

Lägst pris vinner ensamrätt

Det är den tillverkare som erbjuder lägst pris varje månad som vinner ensamrätt på hela marknaden och de läkemedelstillverkare som har kammat hem de här tre storsäljarna under olika månader är indiska Ranbaxy, slovenska KRKA, finska Vitabalans och tyska Basics.

Även om läkaren har skrivit ut originalpreparatet måste man som kund acceptera den billigare kopian om man inte vill betala mellanskillnaden själv. De flesta vet sannolikt inte heller om att de får en läkemedelskopia som inte ingår i läkemedelsförsäkringen, eftersom att Apoteken inte är skyldiga att informera om det. Läkemedelsbranschen har däremot drivit på i flera år för att försäkringen ska bli obligatorisk.

– Det blir ju en märklig situation när de bolag som inte betalar för att vara med i försäkringen sparar pengar på det och kan lägga lägre bud och lättare bli månadens vara, säger Anders Öhlen.

Flera patientorganisationer har också tryckt på. Det har också tidigare funnits ett förslag på departementet, som dock aldrig resulterade i någon lag.

Ses över av apoteksutredning

Alldeles nyligen tog även regeringens egen ledamot i läkemedelsskadenämnden, socialminister Göran Hägglunds partikollega Lena Appelgren (KD), upp frågan i ett brev till ministern.

När SVT vill ställa frågor till Göran Hägglund, blir vi dock hänvisade till samma skriftliga svar som ledamoten i läkemedelsskadenämnden fick.

Det är undertecknat av en tjänsteman med titeln brevsvarare som skriver att den pågående apoteksutredningen ”kommer framgent att se över bland annat den presumtiva problematik som du tar upp i ditt brev”.

KRKA

(skada inom parantes i de fall flera skador anmälts av samma patient):

Enalapril – ingen uppgift, ödem, hosta, allergisk reaktion, karpaltunnelsyndrom

Sertralin- vätskeretention, ikterus

Simvastatin- myalgi, pulmonell överkänslighetsreaktion

Esomeprazol- feber

Norfloxacin- hjärtklappning (myalgi)

Ranbaxy:

Simvastatin- viktminskning (smärta vätskeretention, diarré)

Sertralin- psykisk påverkan (illamående, muskelkramper)

Ciprofloxacin- hjärtinfarkt, hjärtinfarkt, lokal reaktion, tendovaginit

Vitabalans

Paracut forte- patologiska leverprover

Basics Gmbh

Tavara (generikum till atorvastatin) – feber (ryggvärk, anemi).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet