Avensis följs av Saab 9-5 från 1998 års modell, Saab 9-3 åren 1998-2003 och Mitsubishi Galant 1997-2003.
Bland de minst säkra bilarna finns småbilarna Citroen AX och Renault 5.
För första gången ingår stadsjeepar i undersökningen. Enligt Folksam är resultaten sämre än väntat – bl.a voltar stadsjeepar oftare vid en olycka än andra bilar.
Faktiska olyckor
Folksams ranking av personbilar skiljer sig från andra tester genom att den bygger på faktiska olyckor där de 170 bilmärkena varit inblandade och inte av krocktester av nya bilar.
Årets upplaga, den elfte i ordningen, bygger på 117.000 olyckor sedan 1995 och 38.000 personskador.
För första gången visar statistiken att den krocksäkraste bilen inte är byggd i Europa. Det är en Toyota Avensis av 2003 års modell.
Nu syns resultatet
-Toyota har satsat intensivt på säkerhet ända sedan 90-talets mitt. Nu syns resultatet också i form av förbättrad olycksstatistik, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.
Precis som i alla andra tester påpekar Folksam att bilarna generellt blir allt säkrare.
-I åtminstone tio års tid har antagandet varit att den snabba utvecklingen mot ökad bilsäkerhet har ett tak, och att utvecklingen därefter skulle tappa i tempo. Men säkerhetsutvecklingen fortsätter i mycket snabb takt. Ännu kan vi inte summera totaleffekten av alla säkerhetsförbättringar som införts, säger Anders Kullgren.
Dyrare försäkra vissa bilar
En annan nyhet är att Folksam på sin hemsida från och med nu ger bilköparna direkta rekommendationer om vilka modeller de bör välja. Försäkringsbolaget har ställt samman sin egen olycksstatistik med krocktesterna från Euroncap, skydden mot pisksnärtskador och om modellerna har anstisladdssystem och slutligen också motorernas miljöpåverkan.
I framtiden kommer det att kosta mer att försäkra en bilmodell med dålig ranking.
-Vi håller på att se över möjligheten att låta säkerhetsnivån påverka premierna, men det arbetet är inte klart än, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.