Foto: TT

Fondbolaget Allras grundare överklagar: ”Det är obegripligt”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndighetens beslut att kasta ut fondförvaltaren Allra kommer att överklagas av bolaget. Det säger vd:n och grundaren Alexander Ernstberger till SVT Nyheter.

Alexander Ernstberger menar att myndigheten inte tagit sig tid att läsa bolagets svar på kritiken.

– Vi har i dag vid lunch lämnat in ett 260 sidor fylligt svar, jag kan inte riktigt förstå hur myndigheten på bara någon timme efter kan fatta det här beslutet. Det är för mig obegripligt, säger Alexander Ernstberger.

Tillsamman med David Persson grundade han Allra. Företaget har växt snabbt. De utsågs till årets entreprenörer av revisionsfirman Ernest & Young och vd:n lyftes, så sent som i somras, i revisorernas tidning som en ”comeback kid” på förstasidan.

Men sedan har man fått svidande kritik av revisorerna. Och nu har Pensionsmyndigheten beslutat att kasta ut bolagets fyra fonder från PPM systemet.

”Intressekonflikt”

Kritiken enligt myndighetens chefsjurist Mikael Westberg är företagets främsta vinster gjorts genom interna affärer med dotterbolag, där man troligen skadat pensionsspararna, men kunnat berika sig själva som ägare.

– Man har haft intressekonflikter mellan ägare och pensionssparare och här finns strategier som till och med kan vara till skada för pensionsspararna, men man har gjort stora vinster i dotterbolag i Dubai, där en förklaring kan vara att man vill gynna ägarna, säger Mikael Westberg.

Myndigheten säger att det som nu händer är att ca 16 miljarder skall betalas tillbaks in till den statliga pensionsförvaltaren sjunde AP-fonden, men Ernstberger vill inte se slaget förlorat. Han vill överklaga beslutet innan han säger att företaget skall börja betala tillbaka.

– Men vi har pengarna tillgängligt så att vi har kapacitet att betala in dom, säger han till SVT.

”Klart vi tjänat en del”

Enligt uppgifter i Dagens eko ska de två huvudägarna ha lyckats plocka ut värde på cirka 100 miljoner ur bolaget. En uppgift som Alexander Ernstberger inte vill dementera:

– Vi har drivit verksamheten i snart tio års tid, det är klart att vi som ägare under tiden har tjänat en del pengar, men det är inte på bekostnad av våra andelsägare.

Pensionsmyndigheten har också beslutat polisanmäla Allra, men vem eller vilka som anmäls framgick inte på myndighetens pressträff.

Det har funnits flera namnkunniga personer i bolagets styrelse, Ebba Lindsö, tidigare VD för svenskt näringsliv har varit styrelseordförande övriga ledamöter har varit tidigare justitieminister Tomas Bodström och vd för statliga Svenska Spel, Meg Tivéus. Men alla dessa har lämnat bolaget. 

Inte upp till styrelsen

Frågan om vem som är mest ansvarig för de transaktioner och strategier som Pensionsmyndigheten pekar ut som oseriösa och skadliga, hänvisar VD:s Alexander Ernstberger vidare, men inte upp till styrelsen, utan ner.

– Det säger sig själv att vare sig styrelse eller vd är ansvariga för förvaltningsbeslut. De besluten är fattade i fondbolaget av dess förvaltare. Jag är spänd på att höra vem eller vilka som Pensionsmyndigheten har polisanmält, säger Ernstberger.

– Sen är jag ansvarig för hela verksamheten som VD och jag tror inte att det finns några brister begångna i verksamheten.

Förre moderate politikern Gunnar Axén har sedan ett par veckor klivit in som ny styrelseordförande. Vilken styrelse och vilka personer som skall beviljas ansvarsfrihet för 2016 kan han idag inte svara på.

– Det har onekligen varit en exceptionell situation där det kommit och gått ledamöter, vem som juridiskt skall vara ansvarig för vad får vi låta juristerna titta på hur det fungerar, säger Gunnar Axén till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.