”Visst kostar det, men man vill inte riskera att få sjukdomen”, säger tvåbarnspappan Timo Norrvik. Foto: SVT

''För barnfamiljer blir det ju väldigt dyrt''

Uppdaterad
Publicerad

Kön är lång till vaccinationsbussen den här dagen i Västerås. Det är många som vill skydda sig mot fästingsjukdomen TBE trots att det kostar en del.

– Visst kostar det, men man vill inte riskera att få sjukdomen, säger tvåbarnspappan Timo Norrvik.

Rickard Arvedal är också där med sin familj. Att vaccinera sig mot TBE är för dem ett ganska enkelt val.

– Först och främst handlar det om vår dotter som vi vill ska vara skyddad, men sen blir det även att vi passar på att vaccinera oss, säger han.

Priset har han inte reflekterat så mycket över, men tycker prisskillnaden låter mycket.

– Det kan man ju tycka är orättvist med priserna, men det finns säkert anledningar till att det är så. Men det är klart, för barnfamiljer blir det ju väldigt dyrt, säger han.

”Förvånar mig”

Bo Forsell står i kön tillsammans med sin fru och blir något förvånad över prisskillnaden.

– Det är ju en sån konkurrans på det här området, många bussar som åker runt och vaccinerar exempelvis. Så det förvånar mig att det är så stor skillnad på priset, säger han.

Han tycker även det vore en bra idé att göra vaccinet gratis.

– Drabbas man av TBE så får ju det så allvarliga konsekvenser både för individen och för samhället i form av vårdkostnader och liknande, så det vore nog en lönsam investering, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.