Foto: SVT

”Föräldrar vet vad som är bäst för sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Att låta tv:n fungera som barnvakt är inte en bra idé. Men föräldrar känner sina barn bäst och avgör själva hur mycket de kan titta på tv, säger Safa Safiyari, chef för barnkanalen på SVT.

I en ny rapport slår en brittisk forskare fast att barn under 3 år inte ska titta på teve alls. Men sådana här rapporter dyker upp då och då, menar Safa Safiyari, chef för barnkanalen på SVT.

– Jag tycker inte att man ska generalisera på det sättet. Som förälder känner man sina barn bäst och det är viktigt att man håller koll på hur barnet reagerar på teveprogrammen, säger han.

I ett samhälle med allt fler skärmar i hemmen, från teven och datorn till mobilen och surfplattan, är det lätt att det blir för många timmar.

– För mig är mängden viktigt, säger Safa Safiyari. Om man tittar på teve på kvällen, och sedan sitter vi datorn och i sängen kanske använder mobilen – då glider det iväg. Och det är framför allt relationen föräldrar-barn som kan skadas. Det är viktigt att spendera tid tillsammans så att man vet hur barnet har det i sitt liv.

I Kommentatorerna samtalar Safa Safiyari och Filip Struwe om hur mycket som är för mycket (klicka på klippet ovan).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.