Love Benigh. Foto: SVT

Analys: Love Benigh: ”För tankarna till dubbelmoral”

Publicerad
Analys ·

Att statsminister Stefan Löfven anlitat arbetskraft utan kollektivavtal kan bli en black om foten för Socialdemokraterna.

– Det får naturligtvis konsekvenser, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.

Som före detta ordförande i fackförbundet Metall har Stefan Löfven fört en hård kamp för de svenska kollektivavtalen. Frågan är också en av Socialdemokraternas profilfrågor. Men i dag avslöjar Aftonbladet att Löfven använt sig av hantverkare utan kollektivavtal när han skulle bygga om sitt fritidshus.

– Att han avslöjas med att faktiskt anlita företag som inte har något kollektivavtal för tankarna till dubbelmoral. Ungefär på samma sätt som miljöpartiets Åsa Romson som bottenmålade sin båt med förbjuden kopparfärg. Det får naturligtvis konsekvenser.

Kan påverka LO-väljare

Love Benigh menar också att den här frågan kan komma att påverka Socialdemokraternas väljare. Partiet har förlorat många LO-väljare till Sverigedemokraterna. Den utvecklingen kan komma att påskyndas av handlingar som av väljare tolkas som dubbelmoral.

– Det här kan få besvikna Socialdemokratiska väljare blir mer övertygade om att S inte är ett parti för dem därför att makten korrumperar.

”Blåser sannolikt över”

Statsministern ville först inte kommentera uppgifterna i Aftonbladet, men har sedan sagt att ”det var ett misstag från min sida”. I och med att han nu kommenterat uppgifterna tror Love Benigh inte att det kommer bli en långvarig kris för Löfven.

– Nu erkänner han direkt att det här var ett misstag. Han kommer att framträda senare i dag och få frågor om det här. I och med det kommer det här sannolikt att blåsa över, säger han.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.