Staten sparar hundratals miljoner kr på de oanvända dagarna, skriver Göteborgs-Posten.
Sedan mitten av 1990-talet ökar antalet outnyttjade dagar med i snitt en dag per år och barn.
-Det kan bero på ökade krav på närvaro på arbetsmarknaden, säger Niklas Lövgren på Försäkringskassan till GP.
Statistiken för barn födda 1997, det vill säga de som fyllde åtta i fjol, visar att i genomsnitt 41 dagar per barn inte togs ut. Nitton var dagar som ersätts med sjukpenningnivå och de övriga var så kallade lägsta-nivådagar.
2005 fyllde 84.262 barn åtta år. De förlorade sammanlagt nästan tre och halv miljon lediga dagar med sina föräldrar. Sedan mitten av 1990-talet ökar antalet infrusna dagar med i genomsnitt en dag per år och barn.
Sture Nordh, TCO:s ordförande, tror att fler föräldrar skulle ta ut alla dagar om män och kvinnor delade lika på dagarna.
-Då kommer det att vara självklart i varje arbetsorganisation att folk måste få vara lediga och använda tid för sina barn. Och om risken är lika stor för att kvinnor och män kommer att vara lediga går det inte för arbetsgivarna att upprätthålla pressen på framför allt unga kvinnor, säger han till TT.
Fakta: Föräldrapenning
* Vid gemensam vårdnad har föräldrar rätt till 240 dagar var med föräldrapenning.
* Om en förälder inte vill använda alla sina dagar, finns det möjlighet att avstå dagar till den andra föräldern med undantag för 60 dagar som är reserverade för var och en.
* De 60 dagarna är sådana dagar som ersätts enligt sjukpenninggrundande inkomst (SGI) eller grundnivån.
* Förälder med ensam vårdnad om barnet har rätt till 480 dagar.
Försäkringskassan