Ny rapport: Förbud mot aktiebolag inte lösningen på skolans problem

Uppdaterad
Publicerad

Att förbjuda aktiebolag att driva skolor kommer inte öka likvärdigheten eller stoppa vinstuttag. Det är slutsatsen i en ny rapport från Lärarnas Riksförbund, som en före detta moderat riksdagsledamot har tagit fram.

– Det leder inte till det man önskar, säger Anne-Marie Pålsson.

Lärarnas riksförbund driver sedan flera år tillbaka frågan om att förbjuda aktiebolag från att skolor, med hänvisning till att aktiebolagens vinstintressen försvårar skolans uppdrag om att erbjuda en likvärdig undervisning för alla.

Men nu visar en ny utredning – som Lärarnas riksförbund själva beställt – att ett förbud riskerar att bli dyrt för staten, samtidigt som vinsterna skulle kunna fortsätta plockas ut på andra sätt. Kostnaden för staten beräknas kunna uppgå till 20 miljarder kronor, om ägarna bestämmer sig för att kräva kompensation.

Skolan – Val 2022

– Inga av de problem som man har förknippat med friskolorna försvinner av att du tvingar bort aktiebolagen, säger Anne-Marie Pålsson, som lett arbetet med utredningen.

Hon är docent i nationalekonomi och före detta moderat riksdagsledamot, men har nu gått ur partiet.

– Man kan exempelvis bilda ett nytt bolag vid sidan om med samma ägare som friskolan, som levererar mat till friskolan till kolossalt höga priser. Så skickar man massa pengar över till matbolaget och så kan friskolan visa att “nej vi har ingen vinst”.

Ny lag för friskolor föreslås

I stället för en modell för hur aktiebolag ska fasas ut från skolan – som Lärarnas Riksförbund väntade sig – föreslår rapporten en hårdare reglering av friskolorna i form av en så kallad “friskolelag” som bland annat ska kräva mer insyn i hur de statliga pengarna används, en redovisning av hur vinsterna uppstår och möjlighet att dra in tillstånd om skolor gör för stora vinster.

– Problemet ligger i att vi i dag inte har ramar för friskolorna att verka inom som är tillräckligt begränsande, säger Anne-Marie Pålsson.

Friskolornas riksförbund menar dock att aktiebolagsformen ställer tydliga krav på transparens och ansvar.

– Det är en insyn som till exempel saknas när det gäller stiftelser, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Ska se över vad som behövs göras

På Lärarnas Riksförbund ska de nu diskutera om de fortsatt står bakom ett förbud mot aktiebolag i skolan.

– Det som utredningen föreslår det är ju att skapa ett system där det inte finns de här möjligheterna att göra så stora överskott, och är det ett sätt att fasa ut aktiebolag så är ju det också en lösning, säger ordföranden Åsa Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet