Syrisk-kurdiska flyktingar från Kobane väntar på lunch i ett flyktingläger i Suruc på gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Fördubblat antal ensamkommande barn

Uppdaterad
Publicerad

De två första veckorna i januari har det kommit cirka 300 ensamkommande flyktingbarn. Och det är lika många som under hela januari 2014.

Siffrorna för hur många flyktingbarn som kommer brukar variera under kalenderåret. Vintern och våren har traditionellt låga antal jämfört med hösten. Men ökningen vid årets början kan ändå ses som en fingervisning om en ökning för hela 2015.

– Vi har sett ända sedan ”ensamkommande barn-reformen” 2006 att antalet barn har ökat år för år och som det verkar på de två första veckorna, så ser det ut att vara så i år igen, säger Ronny Magnusson, expert på mottagande av ensamkommande flyktingbarn på Migrationsverket.

Från Eritrea och Syrien

Under 2014 sökte 7.049 ensamkommande barn asyl i Sverige, vilket var en ökning med över 80 procent jämfört med året innan. Att göra prognoser har visat sig vara svårt. Den första prognosen som gjordes inför 2014 talade om 4.100 barn, men innan året var slut hade nästan 3.000 fler än så kommit. Den stora ökningen i höstas handlade mest om barn från Eritrea och Syrien.

För 2015 ligger prognosen på 8.000 barn, men halvvägs in i januari har antalet som kommit motsvarat en dubblering jämfört med samma period förra året. Men Ronny Magnusson på Migrationsverket vill inte dra förhastade slutsatser av de tidiga siffrorna. Och oavsett antal så kommer varje barn att tas om hand i Sverige.

– Kommer de till Sverige så måste vi ta hand om dem. Vi gör det utifrån barnets bästa och socialtjänstlagen som kommunerna jobbar efter. Länsstyrelserna förhandlar med kommunerna om att öka antalet platser för de här barnen, säger Ronny Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.