Visa alla (2)

Före detta KD-ledaren: Moderaterna kan styra själva

Publicerad

Läget är fortsatt låst i regeringsbildningen. Ett tänkbart alternativ är ett styre med M och KD, men den konstellationen är Göran Hägglund, före detta partiledare för Kristdemokraterna, tveksam till. Han ser hellre att Moderatera styr själva, säger han i SVT:s Morgonstudion.

En Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna kommer inte att bli av. S har sagt sitt och moderatledaren Ulf Kristersson får nu sondera vidare för att få till ett regeringsunderlag.

Tisdagens besked är inget som överraskar Kristdemokraternas före detta partiledare Göran Hägglund.

– Jag tror få blev förvånade. Antingen så är Socialdemokraterna i regering och dominerar, eller så går man i opposition.

Tveksam till regering med M och KD

I somras under Almedalen sa Hägglund att Sverige nog kommer att ledas av en enpartiregering. Även i dag tror han att det är den bästa lösningen, alltså att Moderaterna styr själva.

– Då kan partiet välja partners efter vilket fråga det handlar om. Man hamnar då inte i låsningar i förväg utan man hittar konstellationer utifrån varje fråga. Det är svårt, men naturligtvis möjligt.

Hägglund är dock tveksam till en regering med M och KD, då det är lättare för ett parti än två att få igenom sin politik.

– Först måste de komma överens och i nästa skede förhandla med andra partier. Det är otroligt svårt och någon kommer att förlora.

Vill att Alliansen försöker hålla ihop

Enligt Hägglund är nästa steg nu – i det här låsta läget – att Allianspartierna verkligen börjar prata med varandra på ett förtroendefullt sätt och går till botten med de olika regeringsalternativen.

– Lite mindre slamrande i dörrar och ord utåt och mer snack inåt för att se vilken väg man ska gå vidare.

Och han hoppas verkligen att Alliansen håller ihop, en bildning han var med och byggde upp.

– Alliansen har genom sitt bildande lyckats få en helt förändrad arena för svensk borgerlighet. Alliansen har haft ett betydande värde, och har ett värde nu med, om man lyckas lösa de frågor man nu har för hand, säger Göran Hägglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet