Westerberg: Inte främmande för att C och L skulle slås ihop

Publicerad

Slå ihop Centerpartiet med Liberalerna – det föreslår den tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg som lösning på hur Liberalerna ska vända opinionsiffrorna.

– Centerpartiet säger sig i dag också vara ett socialiberalt parti – och det är möjligt att det inte finns utrymme för två sådana, säger han i SVT:s Morgonstudion.

– Jag tror att många upplever att Liberalerna inte vet vad de vill. Vilket möjligtvis sades under min tid också – men jag tror att vi hade en tydligare profil då än i dag.

Det sa Bengt Westerberg, partiledare för Folkpartiet (numera Liberalerna) mellan åren 1983 till 1995, när han  gästade SVT:s Morgonstudion under tisdagen.

Hur ska man vända opinionen?

– Helt avgörande är att övertyga väljarna om att man behövs – och för att göra det behövs en självständig profil. Man ska undvika politiska utspel ihop med andra, sa Westerberg.

Inte främmande för sammanslagning

Samtidigt uppgav han att han ”inte är främmande för tanken att Centerpartiet  och Liberalerna skulle slå sig ihop.”

– Centerpartiet säger sig i dag också vara ett socialiberalt parti – och det är möjligt att det inte finns utrymme för två sådana.

Han tar upp att det fördes en diskussion om en sammanslagning redan på 70-talet.

– Och i dag står vi ideologiskt närmare varandra än då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.