Foto: SVT GRAFIKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Novus: Coronaeffekten på väljaropinionen bruten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan pandemin svepte in över världen har två tendenser varit tydliga i svensk väljaropinion. Socialdemokraterna har rusat uppåt och Sverigedemokraterna rasat neråt. Men nu tycks trenden vara bruten.

Folket sluter upp bakom landets ledning i tider av kris. I de flesta av Europas länder har det styrande partiet gått framåt i opinionen under coronakrisen, så även i Sverige, där Socialdemokraterna ökade med över åtta procentenheter från februari till maj.

Större fokus på brister i hanteringen

Men den senaste tiden har den offentliga debatten handlat mer om brister i den svenska strategin för att hantera coronapandemin. Kanske är det det som nu syns i SVT/Novus senaste väljarbarometer.

Jämfört med förra månaden ligger alla förändringar inom den statistiska felmarginalen, men sett över några månader bakåt är tendensen klar.

– De stora förändringarna är att Socialdemokraternas uppgång nu är bruten. Sverigedemokraterna planar ut efter tre månaders nedgång och Moderaterna fortsätter upp för tredje månaden i rad, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Novus väljarbarometer för juni månad. Foto: SVT/Novus

”Moderaterna har återtagit rollen som oppositionsledare”

I februari var Sverigedemokraterna Sveriges största parti. Nu är de nere på tredje plats och Moderaterna har vunnit mark.

– Moderaterna har gått sakta men säkert uppåt i tre månader i rad nu. De är nu näst största parti med lite marginal och har återtagit rollen av att vara oppositionsledare, säger Torbjörn Sjöström.

L och MP under strecket

Både Liberalerna och Miljöpartiet har det fortsatt besvärligt, de skulle båda ramla ur riksdagen om det var val i dag.

• Det är 3 811 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen.

• Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post under perioden 25 maj – 21 juni 2020.

• Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.

• Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet