Novus: Sjukvården befäster sin position som viktigaste politiska frågan

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården fortsätter att vara den viktigaste frågan för väljarna. Frågor som rör jobb och sysselsättning har ökat i betydelse när svenska folket får säga sitt.

Inte helt överraskande är det sjukvården som flest anser är en av de mest brännande frågorna just nu. 68 procent av svaren i Novus senaste undersökning har markerat den som en av de viktigaste politiska frågorna, en ökning med fyra procentenheter från förra mättillfället. Frågan har legat i toppskiktet de senaste tio åren, om man bortser från en period mellan 2015-2016.

Lag och ordning tappar i betydelse

Det mest uppseendeväckande resultatet i den nya undersökningen är enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson att sjukvården befäster sin position som den viktigaste frågan.

– Men också att vi ser ett kraftigt fall för lag och ordning som ju de senaste åren vuxit i betydelse. Nu faller det tillbaka, säger han.

– Och som en konsekvens av coronakrisen och dess effekter så ser vi också att betydelsen av jobb och landets ekonomi blir allt viktigare för svenska väljare, fortsätter han.

Efter sjukvården placerar sig invandring/integration på en andraplats följt av skola och utbildning.

Det som sticker ut som stora rörelser på topp tio-listan är annars lag och ordning – som tappar åtta procentenheter. Landets ekonomi samt jobb och sysselsättning ökar däremot i betydelse hos svenska folket, med 7 respektive 11 procentenheter.

Viktigaste M-frågan: Invandring

Om man bryter ner undersökningen och enbart tittar på förstaval, alltså den absolut viktigaste frågan, och delar upp efter partisympati blir positioneringarna något annorlunda.

Även om sjukvården ligger fortsatt i topp på totalen klättar invandringen upp som den viktigaste frågan för moderaternas och sverigedemokraternas sympatisörer. Något överraskande kommer lag och ordning först på fjärdeplats bland moderaternas väljare, efter invandring, sjukvård och landets ekonomi.

Här är väljarnas viktigaste frågor

Förändring i procentenheter sedan förra mätningen i parentes.

  • Sjukvården: 68 procent (+4)
  • Integration/invandring: 51 procent (-4)
  • Skola och utbildning: 51 procent (+2)
  • Lag och ordning: 45 procent (-8)
  • Äldreomsorg: 43 procent (+4)
  • Landets ekonomi: 37 procent (+7)
  • Jobb/sysselsättning: 37 procent (+11)
  • Miljö och klimat: 33 procent (-1)
  • Pensioner: 26 procent (-2)
  • Jämställdhet: 20 procent (+2)

Undersökning är genomförd 11-17 juni 2020 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1037 intervjuer genomförts.

Frågan som ställdes var: ”Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.