Håkan Juholt: ”I dag behandlas män och kvinnor med samma måttstock”

Uppdaterad
Publicerad

Kollegan – och senare efterträdaren – Håkan Juholt var först ut med att kräva partistyrelsens och partiledaren Mona Sahlins avgång år 2011. Håkan Juholt fick själv avgå som partiledare 2012. I dag är han ambassadör i Island. SVT:s Agenda har träffat honom i hans residens i Reykjavik.

Håkan Juholt anser att kön inte har någon som helst betydelse i valet av partiledare idag.

– Det är oerhört många fler som har kommenterat min mustasch än den politik jag står för. Skulle en kvinna utsättas för det är det sexistiskt, men när jag utsätts för det är det skojigt. Så i dag behandlas män och kvinnor med samma måttstock anser jag, säger Håkan Juholt.

“Inte klarat jobbet för att jag är kvinna”

I praktiken är det två svenska kvinnor som haft chansen att bli statsminister: socialdemokraten Mona Sahlin och moderaten Anna Kinberg Batra.

Båda var respektive partis första kvinnliga partiledare. De blev endast kvar några år på posten, och båda har i efterhand sagt att media och partikamrater behandlade dem annorlunda än män i samma maktställning.

”Tufft att svara upp mot”

Så här sade Mona Sahlin i Agenda 2011:

– Att vara (partiledare, reds. anm.,) efter 117 år av det Socialdemokratiska arbetarepartiet, som sjunger “Arbetets söner” och som har gruv- och metallarbetarna som normen inom partiet, har varit tufft att svara upp mot som kvinna.

Hur har det yttrat sig då, vad har du fått höra?

– Det är just detta: att jag inte klarat jobbet för att jag är kvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.