Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Envall, sektionschef Skatteverket, säger att man nu börjat försätta företag i konkurs för att de inte klarat av avbetalningar på de skatter de fått skjuta upp under pandemin. Foto: SVT

Företag försätts i konkurs – trots hjälp under krisen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Skatteverket börjat försätta företag i konkurs för att de inte klarat av avbetalningar på de skatter de fått anstånd för under coronapandemin. En utveckling som riskerar att öka nu när ekonomin försämras.

Under Coronakrisen fick 58 000 företag anstånd med att betala skatt för att överleva. Ett stöd som just har förlängts för att företag också ska klara dagens energikris. Men den hjälpen har inte räddat alla företag. Sedan strax före jul har nämligen Skatteverket börjat agera mot de företag som trots avbetalningsplaner inte klarat av att betala skatten som pausats.

-Till slut så blir konsekvensen att vi måste gå in med konkursansökningar på företagen, säger Tomas Envall, som är sektionschef Skatteverket till SVT.

150 företag i konkurs

Sedan den 12 december förra året har eller kommer 150 företag försättas i konkurs efter att ha misskött avbetalningarna. Skulden har för många företag växt under åren. Till den skatt som skjutits upp ska nu också en ränta adderas. Till det ska också läggas en särskild månadsvis anståndsavgift.

-Det här blir inte särskilt attraktivt för en företagare om det inte är så att det här är det sista alternativet som står till buds, säger Günther Mårder, som är vd för intresseorganisationen Företagarna, till SVT.

24 000 företag har fortfarande anstånd och fler lär tillkomma med den nya förlängningen. Företagarna vill nu hellre se sänkta energiskatter.

-En utmaning med att skjuta på sina skatteinbetalningar är ju att det i stället kommer som ett problem i framtiden, säger Günther Mårder. 

SVT kan presentera en unik lista över de tio företag som har de största skatteanstånden. I topp återfinns bildelsföretaget International Automotive Components Group Sweden AB. Flygbolaget SAS är representerat med två av sina dotterbolag som tillsammans har ett skatteanstånd på drygt 900 miljoner kronor i skatteanstånd.

Totalt är det 24 000 företag som har fått anstånd på skatten till ett belopp på 34 miljarder kronor

Den summan väntas växa med 16 miljarder kronor efter att regeringen i mellandagarna presenterade ett förslag om förlängning av anståndet. 12 000 företag väntas bli aktuella för det förlängda uppskovet. Dessa kan vara nya och bolag som redan tidigare har fått anstånd.

Anstånd med skatt – Bolagsnamn

1: 1 350 149 662 – International Automotive Components Group Sweden AB

2: 695 499 855 – Scandinavian Airlines System Denmark -Norway-Sweden

3: 611 743 815 – Scandic Hotels Aktiebolag

4: 483 600 778 – Bombardier Transportation Sweden AB

5: 449 548 299 – Adient Sweden AB

6: 248 431 236 – Serneke Sverige AB

7: 232 840 143 – Avonova Hälsa AB

8: 212 389 294 – Nynas AB 

9: 203 655 073 – SAS Ground Handling Sweden AB

10: 192 584 479 – Holmgrens Bil AB

Källa: Skatteverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.