Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var precis det här vi inte behövde”, säger Johan Grip, Företagarna. Foto: Urban Ermling, Martin Grill/SVT samt Janerik Henriksson/TT

Företag kan bli utan elstöd – på grund av teknikalitet

Publicerad

Företag som hyr sina lokaler riskerar att bli utan elstöd. I stället kommer ett begränsat stöd gå till deras hyresvärdar, trots att det inte är de som stått för kostnaderna. 

– Det var precis det här vi inte behövde, säger Företagarnas Johan Grip.

Det har varit många turer kring elstödet till företag de senaste månaderna. I november kunde SVT avslöja att stora industrier skulle få hundratals miljoner i kompensation, trots att de inte haft så stora kostnadsökningar.

Det här sa Elmarknadsinspektionen nej till och kom med ett nytt förslag. Det sa i sin tur regeringen nej till, för att det stred mot EU:s statsstödsregler. Strax före jul kom beskedet att förslaget behövde göras om än en gång. 

– Jag blev väldigt orolig och besviken när jag hörde det. Jag vet inte vad jag ska göra, sa konditoriägaren Muttalip Okur när SVT intervjuade honom i samband med beskedet.

I januari lämnade Svenska kraftnät ett nytt förslag: max 22 miljoner i elstöd till företag. Det är just detta maxtak som nu kommer att innebära problem för de företag som hyr sina lokaler. 

Fastighetsägare står på elavtalet

Många fastigheter har bara ett elavtal, även om flera företag sitter i huset. Då får fastighetsägaren själv stå på elavtalet, men tilläggsdebitera hyresgästerna (företagen) för den el de förbrukat. Fastighetsägaren har avtalet, men företagen står för kostnaden. 

– Den här situationen är vanlig i Sverige. Problemet är framför allt kopplat till de större fastighetsbolagen som drabbas av maxtaket, säger Anders Björling, tekninsk chef på Castellum. 

Stora fastighetsbolag, som Castellum, kommer att slå i maxtaket för elstödet. Detta trots att stödet till Castellum egentligen är ett stöd till flera mindre bolag. Utan maxtak skulle Castellum och deras hyresgäster få dela på åtminstone 150 miljoner kronor i elstöd, nu blir det i stället 22 miljoner. Enligt Castellums egen uträkning innebär det att 3 800 företag som hyr deras lokaler får i snitt 5 800 kronor. Hade dessa företag i stället stått på sina eget elavtal, hade de kunnat få mer. 

– Problemet är begränsningen av hur mycket pengar som kan betalas ut. Fastighetsägarna kommer inte att kunna betala ut så mycket pengar som företagen har rätt till, säger Johan Grip, chefsekonom på branschorganisationen Företagarna. 

Hör branschens förslag på lösning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.