Företag redigerar i online-lexikonHämtar du information på Wikipedia?

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zeneca tog bort en varning om sin antidepressviva medicin. Amerikanska FBI tog bort satellitbilder över Guantanamo. Och det finns många fler som har redigerat lexikonet Wikipedia, skriver E24 Näringsliv och TT.

Ändringarna kan stå i strid med Wikipedias riktlinjer för intresse- konflikter, uppger en taleskvinna. Wikipedia är ett gratis uppslagsverk på internet som vem som vill kan lägga in uppgifter på och redigera.

Det finns ett nytt spårningsprogram på internet som kan söka efter varifrån Wikipedia har redigerats.

Program finns på nätet

Enligt BBC:s nätupplaga har profilen för Irans president Mahmoud Ahmadinejad redigerats från en CIA-dator samt att Vatikanen redigerat uppgifterna om katoliken och Sinn Féin-ledaren Gerry Adams.

Programmet Wikiscanner har utvecklats av forskaren Virgil Griffith vid Santa Fe Institute i New Mexico. Det blev tidigare i månaden utlagd på en webbsida och blev snabbt överhopad med sökningar.

Programmet gör det möjligt att spåra från vilken dator uppgifterna i Wikipedia redigerats.

Wikiscanner avslöjar att CIA-datorer använts vid redigering av den USA-ledda invasionen i Irak samt att CIA-datorer använts angående den förre CIA-chefen William Colby när det gäller hans karriär samt hans insatser under Vietnamkriget.

CIA-talesmannen George Little sade att han inte kunde bekräfta att några CIA-datorer använts. Inte heller FBI har velat kommentera uppgifterna.

5 miljarder blev 300 miljoner

Ett annat exempel är Exxon Mobil. Oljejätten har ertappats med att göra ändringar av uppslaget kring oljeläckan från Exxon Valdez 1989.

Ett påstående om att företaget ”ännu inte betalat de 5 miljarder dollar för skadorna som man är skyldig de 32 000 drabbade fiskarna” har ändrats till ”Exxon Mobil betalade omedelbart och frivilligt 300 miljoner dollar till över 11 000 drabbade invånare och företag som drabbats av Valdez oljespill”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.