Företag säljer facit till körkortsteorin

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara omöjligt att fuska sig till ett körkort i Sverige. Men nu visar en granskning av SVT:s grävprogram Dold att ett företag i Göteborg som erbjuder utbildningar inom trafikteori använder utbildningsmaterial som är identiskt med Trafikverkets teoriprov.

På Trafikverket förs en ständig kamp för att det inte ska gå att fuska på teoriprovet inför uppkörningen. Frågorna på provet ska vara unika och får inte läcka ut. Det ska helt enkelt inte gå att lära sig svaren utantill för att på den vägen klara provet.

”Även en åsna blir godkänd hos mig”

Men i utkanten av Göteborg ligger ett utbildningsföretag som sägs erbjuda människor kopior av teoriprovet.

När SVT Dold ringer upp företaget och frågar om det verkligen är säkert att man blir godkänd bara man betalar för kursen, svarar personen i andra änden av telefonlinjen:

– Ska jag vara ärlig, även en åsna blir godkänd hos mig.

Men hur går det till? Är det samma frågor jag pluggar hos dig som kommer på själva provet?

– Om polisen hör mig svara på den här frågan kan jag hamna i fängelse.

65 av 65 rätt

SVT Dold utrustar en elev på utbildningen med dold kamera. Eleven filmar först frågorna under utbildningen och åker sedan till Trafikverket för att genomföra teoriprovet.

Det framgår att frågorna är de samma på provet som hos utbildaren och eleven kan med stöd av detta skriva provet med 65 rätt av 65 möjliga.

När utbildaren konfronteras med varför deras frågor är identiska med Trafikverkets svarar han såhär:

– Jag säger inte att vi har kopierat Trafikverkets frågor. Men jag säger att om man gör vårt prov ska man senare bli godkänd.

Frågorna i utbildningsmaterialet, hävdar företaget, är över 2.000 till antalet och många dem har de hittat på internet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer