”Företag som köper mobiler har ett ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Företag som köper begagnade mobiltelefoner i Sverige och säljer dem vidare till u-länder har ett ansvar att se till att de inte hamnar som elavfall på Afrikas soptippar. Det är två av aktörerna på marknaden överens om. Hur de tar sitt ansvar skiljer sig dock åt.

Mellan 15 kronor och upp till 3000 kronor, så mycket får de som säljer sin begagnade mobil till Mobilpengar.se via deras webbtjänst. Allt beroende på modell och skick.

Mobilerna säljer sedan företaget vidare till en mellanhand i Sverige, som i sin tur ser till att de hamnar på andrahandsmarknaderna i Afrika, Asien eller Indien. Alexander Clewehielm är VD på företaget.

– När vi får in mobiler testar vi först om knapparna fungerar och om de är vattenskadade, säger han.

”Miljöaspekten viktigast”

Bara fungerande mobiler säljs vidare, berättar Alexander Clewehielm. Om de till exempel har en sprucken display men fungerar i övrigt går de till reparation innan de säljs. De som inte fungerar går direkt till återvinning i Sverige.

När han får frågan om vilka fördelar handeln med begagnade mobiler har för mottagarländerna är det miljöaspekten, enligt honom.

– Även om en mobil återvinns så blir det ändå lite rester över som går ut i miljön. Det blir en mycket större nytta med den om den återanvänds istället.

I många u-länder finns inga fungerande återvinningssystem. Även om mobilerna fungerar en tid när de nått mottagarlandet hamnar de ändå på soptipparna som miljö- och hälsofarligt avfall.

Har ni som marknadsför er tjänst som en miljömedveten handling ett ansvar att se till att mobilerna återvinns även där?

– Ja det viktigt att det går rätt till, och det är därför vi ställer höga krav på våra samarbetspartners så vi får veta vad som händer med mobilerna efter att vi sålt dem. Det är det vi kan göra för att ta vårt ansvar.

Samma fråga får Gabriel Nwosu, chef för Love2recycle.se som är ett annat företag i samma med samma affärsidé. Företaget har valt att bara satsa på försäljning till andrahandsmarknaden i Kina.

– Vi har ett ansvar, och därför har vi valt att inte sälja några mobiler vidare till andra länder än Kina. Där kan vi kontrollera vad som händer med mobilerna och där finns det gott om ställen där köparna kan lämna in mobilen när den går sönder, säger han.

Intresset växer

Både Love2recycle.se och Mobilpengar.se har märkt ett intresse från konsumenterna för att kontrollera vad som händer med deras mobiler efter försäljningen.

– Det är särskilt folk som sålt äldre mobiler till oss som ringer och vill veta vad vi tänker göra med dem, säger Alexander Clewehielm.

– Det har inte varit så mycket intresse i Sverige som i andra länder eftersom det här är så nytt i Sverige. Men på senaste tiden har fler börjat höra av sig, säger Gabriel Nwosu.

Louise Josborg

louise.josborg@svt.se

Korrespondenterna

Den 9 februari granskar SVT:s Korrespondenterna handeln med begagnade mobiltelefoner och farorna med uppeldning av elskrot på afrikanska soptippar.

Just nu är Erika Bjerström och fotograf Marco Nilsson på plats i Afrika.

”Som att komma till helvetets förgård...”, hälsar Erika Bjerström från en soptipp där elektronikskrot brinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.